Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak naostrzyć tarkę do warzyw? Potrzebujesz 1 narzędzia

Jak naostrzyć tarkę do warzyw? Potrzebujesz 1 narzędzia

Jak naostrzyć tarkę do warzyw?
canva/undefined undefined

Tarka, której używacie w kuchni, nie jest już tak ostra, jak kiedyś? Zamiast kupować nowy sprzęt, wykorzystajcie papier ścierny. Z jego pomocą sprawicie, że urządzenie znowu stanie się funkcjonalne. Zdradzamy szczegóły przeprowadzenia domowej renowacji.

Tarka kuchenna często przydaje się w kuchni. Używamy jej, gdy przyrządzamy placki ziemniaczane, zupę ogórkową czy zapiekanki z serem. Zależy nam zatem, by korzystanie z niej było jak najbardziej wygodne. Gdy tarka się stępi, pomocny będzie papier ścierny. Koniecznie wypróbujcie nasz prosty patent — zaoszczędzicie sporo pieniędzy.

Skuteczna metoda ostrzenia tarki

Wymiana tępej tarki do warzyw albo korzystanie z usług profesjonalisty nie będą konieczne, jeśli mamy w domu papier ścierny. Jedno z podstawowych akcesoriów pomocnych w drobnych domowych naprawach idealnie sprawdzi się jako ostrzałka do kuchennego akcesorium.

Aby używanie sprzętu znów mogło odbywać się bez utrudnień, należy wykorzystać papier ścierny o dwóch gradacjach - 240 i 800. Przecieramy stępioną powierzchnię oboma rodzajami — najpierw tym, o mniejszej gradacji, a następnie o wyższej.

Ruch pocierania powinien być wykonywany w kierunku przeciwnym, do tego, który niezbędny jest do starcia warzyw. Podczas korygowania parametrów powierzchni tarki koniecznie trzymajcie ją za rączkę, a przed przystąpieniem do naprawy, stabilnie ułóżcie sprzęt na kuchennym blacie.

Jak zadbać o tarkę po naostrzeniu?

Gdy uznamy, że tarka jest już ponownie sprawna, dokładnie ją myjemy. Wystarczy zwykły detergent, lecz konieczne będzie staranne wypłukanie resztek papieru ściernego czy metalu, z którego sprzęt został wykonany. Nie możemy dopuścić do sytuacji, w której takie zanieczyszczenia dostają się do żywności.

Po umyciu tarkę należy wysuszyć. Jeżeli będziemy, o tym pamiętać przy każdym jej czyszczeniu, szansa, że ostrza będą rdzewieć, zmniejszy się. Dobrą praktyką jest też mycie tarki bezpośrednio po użyciu — na całej powierzchni, a nie tylko w miejscach, w których miała bezpośredni kontakt z jedzeniem.

Tarka kuchenna ma wiele zastosowań
Tarka kuchenna ma wiele zastosowań

Źródło zdjęcia: canva/lex-ukr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, kz1