Smakosze.pl Porady Jak odświeżyć wczorajszy makaron? Znamy kilka skutecznych sposobów
canva/elifesra

Jak odświeżyć wczorajszy makaron? Znamy kilka skutecznych sposobów

5 stycznia 2023

Czy wiecie, jak odświeżyć makaron, by smakował jak dopiero ugotowany? Istnieje kilka metod ponownego odgrzania mącznego produktu, które nie spowodują utraty konsystencji i smaku. Podpowiadamy Wam, na co warto zwrócić uwagę.

Dania z makaronem są proste i smaczne. Jeśli ugotujemy zbyt dużą ilość klusek, wcale nie musimy nastawiać się na jedzenie niesmacznego i suchego wyrobu w kolejnych dniach. Kilka prostych technik sprawi, że odgrzewany makaron też będzie smakował wyśmienicie.

Jak odświeżyć makaron, który wcześniej ugotowaliśmy?

Przygotowany dzień wcześniej makaron będzie sprężysty i wilgotny, jeśli ogrzejemy go na parze. Wystarczy ułożyć porcję ugotowanych klusek na sicie i zawiesić je nad garnkiem z wrzącą wodą. Po chwili podgrzewania pod przykryciem uzyskamy ciepłą i smakowitą bazę do dań.

Makaron możemy też po prostu przelać wrzątkiem i wrzucić do sosu podgrzewanego na patelni. W ten sposób od razu do podania przygotujemy całe danie. Pamiętajmy, że nic nie stoi na przeszkodzie by, mając gotowy sos, przechowywać go w lodowce wraz z porcją mącznego produktu.

Makaron przechowany w tej formie — a właściwie już całe danie — można odświeżyć poprzez podgrzanie z odrobiną dodatkowej wody. Taka strategia zapobiegnie przypaleniu i uzyskaniu zbyt gęstego sosu. Podgrzewanie powinno jednak trwać krótko — nie chcemy rozgotować klusek.

Makaron możemy odświeżyć w piekarniku

Wymieszany z odrobiną oleju makaron może zostać podgrzany w piekarniku. Ten sposób jest dość kosztowny, ale będzie idealny, jeśli akurat przyrządzaliśmy inne danie w urządzeniu i jest ono już nagrzane. Wtedy oszczędzimy pieniądze.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na znakomite dania z makaronem. Szczególnie polecamy prostą zapiekankę z serem żółtym i pieczarkami . Być może skusi was też włoska carbonara z boczkiem i jajkami.

Wiemy, jak odświeżyć makaron
canva/hrstklnkr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy