Smakosze.pl Porady Jak odświeżyć wędlinę? Doskonały smak i bezpieczeństwo gwarantowane
Canva / TatianaMironenko

Jak odświeżyć wędlinę? Doskonały smak i bezpieczeństwo gwarantowane

28 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Zdarza się czasem, że w lodówce mamy więcej jedzenia, niż jesteśmy w stanie spożyć. Sprzyja to niestety marnowaniu żywności. Na szczęście istnieją proste sposoby, aby te straty zminimalizować. Dziś podpowiemy, jak odświeżyć wędlinę.

Zbyt duża ilość jedzenia w lodówce potrafi być niemałym problemem. W dużej mierze dotyczy on wędlin, które zakupiliśmy w zbyt dużej ilości. Jak odświeżyć wędlinę, aby nadal można ją było ze smakiem zjeść? Zachęcamy do lektury.

Jak odświeżyć wędlinę i jak poznać, czy produkt nadaje się ciągle do spożycia?

Aby wiedzieć, jak odświeżyć wędlinę, należy ocenić jej stan . Jeśli produkt ma na sobie znaki pleśni lub zepsucia, jedynym wyjściem pozostaje wyrzucenie go . Nie zachęcamy do zjadania pożywienia, które może być szkodliwe dla zdrowia .

Nieapetyczny zapach oraz podejrzany kolor to oznaki, że daną partię szynki czy kiełbasy należy wyrzucić . Warto także sprawdzić datę przydatności do spożycia , jeśli kupiliśmy produkt paczkowany. Nie przeznaczaj do jedzenia wędlin przeterminowanych .

Jak odświeżyć wędlinę i który produkt się do tego nadaje? Mówimy o wędlinach nie starszych, niż 3-4 dni . Taki wyrób, choć nie jest już tak świeży, jak w dniu zakupu, nadal bezpieczny jest do spożycia i nie ma potrzeby wyrzucania go .

Jak odświeżyć wędlinę domowymi sposobami?

Jak odświeżyć wędlinę w najłatwiejszy sposób ? Szynkę kupioną w jednym kawałku umyj pod bieżącą, ciepłą wodą . Następnie obgotuj ją z dodatkiem włoszczyzny . Taka kąpiel przywróci wyrobowi walory wizualne oraz smakowe .

Jak odświeżyć wędlinę, którą mamy w plasterkach ? Obmyj ją delikatnie w osolonej wodzie . Następnie pokrój w kosteczkę i obsmaż na patelni z dodatkiem aromatycznych przypraw . Tym sposobem uzyskasz doskonałe skwarki do wielu potraw .

W podobny sposób, co wędlinę, możesz odświeżyć kiełbaski . Wystarczy umyć je, a następnie naciąć i upiec. Kiedy kiełbaska solidnie się zrumieni , jest gotowa do zjedzenia. Produkt ten można także przysmażyć na patelni .

Sprawdź, jak skutecznie wydłużyć świeżość wędlin . Co oznacza biały nalot na kiełbasie i czy nadal można ją jeść ?

Canva / Magone
Canva / Magone

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy