Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybka grochówka na wywarze z golonki. Nic się nie zmarnuje
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 29.12.2022 11:32

Szybka grochówka na wywarze z golonki. Nic się nie zmarnuje

grochówka na golonce
Canva / MSPhotographic

W kuchni doskonałego kucharza nic się nie marnuje. Warto znaleźć zastosowanie dla rozmaitych, pozornie bezużytecznych produktów. Czy wiesz, że na wodzie z gotowania golonki możesz przygotować wyśmienitą grochówkę? Zrobisz ją szybciej i łatwiej, niż myślisz.

Woda po gotowaniu golonki jest esencjonalna i pełna mięsnego smaku. Aż szkoda byłoby ją wylewać. Oczywiście wcześniej możesz zebrać z jej powierzchni nadmiar tłuszczu. Potem dodaj do wywaru kilka składników i ugotuj grochówkę na obiad. Zachwycisz się tym patentem.

Przepis na pomysłową grochówkę na wodzie z gotowania golonki

Składniki:

  • 1,5 l wywaru z gotowania golonki

  • 1 szklanka łuskanego grochu w połówkach

  • 1 średnia marchewka

  • 3 duże ziemniaki

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka suszonego majeranku

Jak ugotować pyszną grochówkę na wywarze z golonki?

Wywar z gotowania golonki odtłuść, przelej do garnka. Dolej do niego ok. 1 litr gorącej, przegotowanej wody. Całość doprowadź do wrzenia.

Groch opłucz na sicie. Warzywa do grochówki obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz z łupin, przeciśnij przez praskę i utrzyj z majerankiem i 1 łyżeczką soli na pastę.

Groch, ziemniaki i marchewkę wrzuć do garnka z bulgoczącym wywarem na grochówkę. Gotuj, aż wszystkie składniki staną się miękkie. Na koniec do zupy dodaj majerankowo-czosnkową pastę. Całość wymieszaj, przed podaniem dopraw do smaku solą i pieprzem.

Grochówka po mirowsku to nie lada gratka dla każdego miłośnika dobrego jedzenia. Wyśmienitą golonkę przygotujesz wedle tego przepisu.

Canva / witoldkr1
Canva / witoldkr1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: