Szybka grochówka na wywarze z golonki. Nic się nie zmarnuje
W kuchni doskonałego kucharza nic się nie marnuje. Warto znaleźć zastosowanie dla rozmaitych, pozornie bezużytecznych produktów. Czy wiesz, że na wodzie z gotowania golonki możesz przygotować wyśmienitą grochówkę? Zrobisz ją szybciej i łatwiej, niż myślisz.
Woda po gotowaniu golonki jest esencjonalna i pełna mięsnego smaku. Aż szkoda byłoby ją wylewać. Oczywiście wcześniej możesz zebrać z jej powierzchni nadmiar tłuszczu. Potem dodaj do wywaru kilka składników i ugotuj grochówkę na obiad. Zachwycisz się tym patentem.
Przepis na pomysłową grochówkę na wodzie z gotowania golonki
Składniki:
1,5 l wywaru z gotowania golonki
1 szklanka łuskanego grochu w połówkach
1 średnia marchewka
3 duże ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka suszonego majeranku
Jak ugotować pyszną grochówkę na wywarze z golonki?
Wywar z gotowania golonki odtłuść, przelej do garnka. Dolej do niego ok. 1 litr gorącej, przegotowanej wody. Całość doprowadź do wrzenia.
Groch opłucz na sicie. Warzywa do grochówki obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz z łupin, przeciśnij przez praskę i utrzyj z majerankiem i 1 łyżeczką soli na pastę.
Groch, ziemniaki i marchewkę wrzuć do garnka z bulgoczącym wywarem na grochówkę. Gotuj, aż wszystkie składniki staną się miękkie. Na koniec do zupy dodaj majerankowo-czosnkową pastę. Całość wymieszaj, przed podaniem dopraw do smaku solą i pieprzem.
Grochówka po mirowsku to nie lada gratka dla każdego miłośnika dobrego jedzenia. Wyśmienitą golonkę przygotujesz wedle tego przepisu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ukochana przekąska Polaków wraca do Biedronki. Podobną zrobisz w pół godziny
Jak przechowywać kapustę kiszoną? Nie będzie zbyt kwaśna, ani nie spleśnieje
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama