Jak podbić smak ciasta czekoladowego?
Dobrze wykonane ciasto czekoladowe potrafi zachwycić nawet najbardziej wybrednego smakosza. Zapach, jaki rozpościera się po całym domu podczas pieczenia, sprawia, że każdy nie może się doczekać, aż będzie mógł uszczknąć chociaż jeden kawałek.
Jeśli chcesz jednak, aby wszyscy błagali cię o upieczenie kolejnej partii, bądź zdradzenie przepisu, zastosuj poniższą poradę. Dzięki niej całe ciasto będzie miało o wiele intensywniejszy smak, który może wywołać na twoim ciele ciarki radości.
Ciasto czekoladowe z solą
Sól w cieście działa podobnie jak w zwykłym daniu. Jej zadaniem jest zwiększenie innych smaków i dokładnie to dzieje się po dodaniu jej do swojego wypieku. Jeśli wahasz się, czy sól w takiej ilości faktycznie powinna znaleźć się w cieście, po prostu spróbuj, a przekonasz się, jak dobre to połączenie jest.
Przepis na ciasto, które prezentujemy niżej jest banalnie proste, szybkie i wilgotne w środku. Najwięcej czasu zajmuje samo pieczenie, lecz łącząc czas przygotowywania, można podać to ciasto nawet w godzinę . Dlatego nadaje się na plan awaryjny, jeśli główny wypiek z jakiegoś powodu się nie udał.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, ile razy bezpiecznie można odgrzewać jedzenie ze świąt. W tym tekście z kolei prezentujemy zalety picia soku z brzozy, który pozwala zachować zdrowie na dłużej.
Źródło: john shepherd, Getty Images Signature
Przepis na ciasto czekoladowe z solą
Składniki:
-
3 jajka
-
3/4 szklanki cukru pudru
-
szklanka mąki
-
3/4 szklanki oleju
-
1/2 szklanki mleka
-
4 łyżki kakao
-
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
-
płaska łyżeczka soli
-
pół łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 tabliczka gorzkiej czekolady
-
200 ml śmietanki 30%
-
sól morska
Zacznij od nagrzania piekarnika do 175 stopni Celsjusza. W czasie gdy urządzenie będzie się grzało, przygotuj ciasto. Do miski wbij jajka, wsyp przesiane cukier puder, kakao, kawę rozpuszczalną i mąkę, wlej olej i zacznij miksować . Gdy ciasto będzie jednolite, wsyp 1 łyżeczkę soli i wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Rozprowadź je równomiernie przy pomocy szpatułki i wstaw do piekarnika. Piecz z włączonym termo obiegiem przez 45 minut lub do momentu, gdy wbijany patyczek będzie wychodził suchy.
W rondelku zagrzej śmietanę, lecz nie dopuść do wrzenia. Gdy śmietana będzie gorąca, wrzuć do niej pokruszoną czekoladę oraz sól. Rozpuść czekoladę i zdejmij z ognia. Polej polewą powierzchnie ciasta i wstaw je do lodówki, aby polewa zastygła. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: samazlodycz.blogspot.com; genialne.pl