Jak poprawnie mrozić żywność, aby cieszyć się pełnią jej smaku?
Mrożenie żywności jest dobrym sposobem na przedłużenie jej czasu przydatności do spożycia. Aby jednak spełniło swoją funkcję, należy przestrzegać kilku zasad. Zdradzamy czego unikać, zamrażając artykuły spożywcze.
Zdradzaliśmy wam już wskazówki dotyczące mrożenia pierogów czy pieczywa . Dziś na tapet bierzemy sam proces i piszemy o tym, jakie najgorsze błędy można popełnić, decydując się na przechowywanie produktów ten sposób . Będziecie zaskoczeni jak łatwo o pomyłkę.
Poprawne zamrażanie produktów nie jest proste
Chcąc przechować jedzenie w zamrażalniku, nie wystarczy go tam po prostu włożyć. Od tego, w jakim stanie i co właściwie w chłodziarce umieścimy zależeć może nasze zdrowie. Istnieją produkty, które w niskiej temperaturze przechowywane być nie mogą. Są to np. jaja i sosy przygotowane na ich bazie , jogurt naturalny czy śmietana.
Do zamrażalnika trafiać nie powinny także produkty, które spędziły już jakiś czas w lodówce i prawdopodobnie uległy zepsuciu. Ich zamrożenie tylko odsunie w czasie moment wyrzucenia . Chłód bowiem nie wpłynie na poprawę walorów smakowych takiego posiłku.
W chłodziarce nie powinien panować bałagan. Umieszczane w niej produkty należy opisywać, aby łatwiej kontrolować czas, jaki upłynął od ich zamrożenia. Warto je przechowywać w woreczkach strunowych, które po użyciu z łatwością umyjemy. Sprawdzą się też plastikowe pojemniki czy słoiki.
O czym jeszcze trzeba pamiętać?
Produkty powinny być gęsto upakowane — będą się chłodziły nawzajem. Aby było to możliwe, należy je umieszczać w zamrażarce bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Wkładanie ciepłych potraw spowoduje, że temperatura panująca w chodziarce podwyższy się.
Zamrożone wcześniej produkty rozmrożą się więc i trzeba je będzie od razu spożyć. Chcąc uniknąć niepotrzebnego ogrzewania mrożonek, należy też powstrzymać się od otwierania zamrażalnika w przypadku awarii prądu. Schowane w nim jedzenie powinno przetrwać zamrożone jeszcze przez 24 godziny.
Źródło zdjęcia: canva/aimy27feb
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: niedzielnykucharz