Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak pozbyć się gorzkawej skórki z orzechów? Poznaj 3 sprawdzone sposoby
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.09.2022 22:44

Jak pozbyć się gorzkawej skórki z orzechów? Poznaj 3 sprawdzone sposoby

Jak pozbyć się gorzkawej skórki z orzechów? Poznaj 3 sprawdzone sposoby
canva/COSKUNA

Orzechy są zdrowe i bardzo aromatyczne. Aby się do nich dostać, musimy pozbyć się łupinek. Warto jednak usunąć też z orzechów gorzkawą skórkę, bo psuje smak jesiennego rarytasu. Poznaj trzy sprawdzone sposoby na pozbycie się skórki z orzechów.

Orzechy wykorzystamy nie tylko do ciast i deserów. Stanowią one również wyborny dodatek do sałatek, past kanapkowych i dań głównych. Orzechy możemy przechowywać przez wiele miesięcy, ponieważ dość dobrze zachowują swój smak i świeżość.

Do pysznych orzechów jednak musimy się najpierw dostać. Na początku musimy rozłupać łupinkę, a następnie pozbyć się skórki. Skórka z orzechów jest dość gorzka i psuje ich słodkawy smak. Są na to jednak skuteczne patenty.

Orzechy wystarczy sparzyć wrzącą wodą, podpiec w piekarniku lub podsmażyć na suchej, rozgrzanej patelni. To trzy sprawdzone sposoby na usunięcie gorzkiej skórki z orzechów. Mamy również sprawdzony patent na obieranie orzechów z łupinek.

Jak usunąć skórkę z orzechów?

  • Pieczenie orzechów w piekarniku. Obrane z łupinek orzechy wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Orzechy piecz 10 minut. Po tym czasie orzechy przesyp na ściereczkę i pocieraj całością, a skórki odejdą błyskawicznie.

  • Sparzenie orzechów wrzątkiem. Orzechy włóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj pod przykryciem przez dosłownie 30 sekund. Po tym czasie skórka bez problemu odejdzie od słodkawego miąższu.

  • Podprażenie orzechów na patelni. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsyp orzechy, najlepiej w mniejszych ilościach, żeby równomiernie się prażyły. Mieszając praż orzechy około 5 minut. Po tym czasie również bez problemu obierzesz je ze skórki.

Jak rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów?

Jest wiele sposobów na rozłupanie orzechów bez dziadka do orzechów. Niektórzy korzystają z ostrego noża, inni z praski do czosnku, a nawet młotka. Mamy o wiele łatwiejszy sposób, dzięki któremu orzechy nie będą popękane w środku.

Całe orzechy włóż do garnka, zalej wrzącą wodą i podgotuj chwilę. W pewnym momencie łupinki staną się miękkie i otworzysz je bez problemu małym nożykiem. To najlepszy sposób na otwieranie orzechów bez odpowiedniego przyrządu.

Orzechy włoskie to nie tylko dodatek do ciast, tortów i deserów. Gołąbki z mięsem i orzechami to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Na śniadanie doskonale sprawdzi się pasta z makreli z jajkiem i orzechami.

Orzechy włoskie
canva/ValentynVolkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotakaminska