Smakosze.pl
Jak pozbyć się gorzkawej skórki z orzechów? Poznaj 3 sprawdzone sposoby

canva/COSKUNA

Jak pozbyć się gorzkawej skórki z orzechów? Poznaj 3 sprawdzone sposoby

30 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Orzechy są zdrowe i bardzo aromatyczne. Aby się do nich dostać, musimy pozbyć się łupinek. Warto jednak usunąć też z orzechów gorzkawą skórkę, bo psuje smak jesiennego rarytasu. Poznaj trzy sprawdzone sposoby na pozbycie się skórki z orzechów.

Orzechy wykorzystamy nie tylko do ciast i deserów. Stanowią one również wyborny dodatek do sałatek, past kanapkowych i dań głównych. Orzechy możemy przechowywać przez wiele miesięcy, ponieważ dość dobrze zachowują swój smak i świeżość.

Pieczone udka kurczaka

Jesienny pieczony kurczak z jabłkami i cebulą. Prosty przepis na niedrogi obiad

CZYTAJ DALEJ

Do pysznych orzechów jednak musimy się najpierw dostać. Na początku musimy rozłupać łupinkę, a następnie pozbyć się skórki. Skórka z orzechów jest dość gorzka i psuje ich słodkawy smak. Są na to jednak skuteczne patenty.

Orzechy wystarczy sparzyć wrzącą wodą, podpiec w piekarniku lub podsmażyć na suchej, rozgrzanej patelni. To trzy sprawdzone sposoby na usunięcie gorzkiej skórki z orzechów. Mamy również sprawdzony patent na obieranie orzechów z łupinek.

Jak usunąć skórkę z orzechów?

  • Pieczenie orzechów w piekarniku. Obrane z łupinek orzechy wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Orzechy piecz 10 minut. Po tym czasie orzechy przesyp na ściereczkę i pocieraj całością, a skórki odejdą błyskawicznie.

  • Sparzenie orzechów wrzątkiem. Orzechy włóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj pod przykryciem przez dosłownie 30 sekund. Po tym czasie skórka bez problemu odejdzie od słodkawego miąższu.

  • Podprażenie orzechów na patelni. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsyp orzechy, najlepiej w mniejszych ilościach, żeby równomiernie się prażyły. Mieszając praż orzechy około 5 minut. Po tym czasie również bez problemu obierzesz je ze skórki.

Jak rozłupać orzechy bez dziadka do orzechów?

Jest wiele sposobów na rozłupanie orzechów bez dziadka do orzechów. Niektórzy korzystają z ostrego noża, inni z praski do czosnku, a nawet młotka. Mamy o wiele łatwiejszy sposób, dzięki któremu orzechy nie będą popękane w środku.

Całe orzechy włóż do garnka, zalej wrzącą wodą i podgotuj chwilę. W pewnym momencie łupinki staną się miękkie i otworzysz je bez problemu małym nożykiem. To najlepszy sposób na otwieranie orzechów bez odpowiedniego przyrządu.

Orzechy włoskie to nie tylko dodatek do ciast, tortów i deserów. Gołąbki z mięsem i orzechami to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Na śniadanie doskonale sprawdzi się pasta z makreli z jajkiem i orzechami.

Orzechy włoskie

canva/ValentynVolkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotakaminska

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo można przechowywać śledzie? Dodatki mają wielkie znaczenie, bądź ostrożny

Czytaj więcej >
Jak sprawdzić, czy jajka są świeże?

Porady

Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Wystarczy 1 rzut oka i pozbędziesz się wątpliwości

Czytaj więcej >
krokiety

Porady

Mrozisz krokiety w panierce z bułki tartej? Wystrzegaj się prostego błędu

Czytaj więcej >

Porady

Jak zabielać zupę, by śmietana się nie zwarzyła? Zawsze pamiętaj o 2 czynnościach. Gwarantują sukces

Czytaj więcej >

Porady

Jak zabezpieczyć otwarty koncentrat pomidorowy przed pleśnieniem? Znamy 2 skuteczne sposoby

Czytaj więcej >
Jak przechowywać jabłka?

Porady

Jak przechowywać jabłka? Poradnik krok po kroku

Czytaj więcej >