Cytryna i czosnek w zdrowym syropie
TanyaLovus, Getty Images Pro; azzurrodesign--837253, pixabay

Przepis na domowy syrop z czosnku i cytryny

Cytryna nie od dzisiaj znana jest ze swoich licznych właściwości wspomagających odporność. Łącząc ją z czosnkiem można uzyskać doskonały syrop, który działa jeszcze lepiej. Przygotowanie specyfiku jest banalnie proste, a pozwoli zachować zdrowie na znacznie dłużej.

Cytryna jest owocem, który jak żaden inny, ugruntował swoją pozycję jako świetne źródło witaminy C. Kwas askorbinowy w cytrusie jest jednym z kluczowych elementów odpowiedniej pracy układu odpornościowego, dlatego przyjmowanie cytryny jest bardzo istotne.

Czosnek z kolei, po rozgnieceniu i naruszeniu ścian komórkowych, wytwarza allicynę, która nadaje mu większość właściwości bakteriobójczych i przeciwgrzybiczych. Łącząc te dwie rośliny w syropie, można stworzyć świetny środek na przeziębienie, lecz nie tylko.

Cytryna i czosnek oczyszczą organizm

Choć bez wątpienia ich główną zaletą jest wzmacnianie odporności i chronienie organizmu przed wieloma różnorakimi infekcjami, tak syrop sporządzony na ich bazie może oczyścić ludzkie ciało z nadmiernej ilości lipidów oraz zmniejszyć ciśnienie krwi.

Jak czytamy na portal.abczdrowie.pl, został przeprowadzony eksperyment, w którym poddano analizie grupę kobiet i mężczyzn mających problemy kardiologiczne. Syrop czosnku i cytryny okazał się bardzo skuteczny - obniżył poziom lipidów, a także zredukował ciśnienie krwi.

Dlaczego warto wrzucić marchewkę do gotujących się ziemniaków?Dlaczego warto wrzucić marchewkę do gotujących się ziemniaków?Czytaj dalej

Sposób przygotowania takiego syropu jest banalnie prosty i dosłownie wystarczy posiadać jedynie kilka cytryn oraz główek czosnku. Niestety, największym minusem jest czas konieczny do leżakowania - aby mikstura była gotowa do spożycia, należy odczekać aż dwa tygodnie.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy najprostszą recepturę na żurek Magdy Gessler. W tym tekście z kolei tłumaczymy, jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową oraz jak wydłużyć jej przydatność do spożycia.

Jak przygotować syrop z cytryny i czosnku?

Składniki:

  • 9 cytryn
  • 3 główki czosnku

Na początku dokładne umyj i wyparz każdą z cytryn. Na ich powierzchni mogą znajdować się bowiem zanieczyszczenia, które infekując syrop, mogą zniszczyć całą pracę. Po wyparzeniu przetnij owoce na pół i wyciśnij z nich cały sok.

Obierz każdy ząbek czosnku z łupin i zetrzyj go na tarce, lub rozgnieć w kuchennym moździerzu. Następnie przełóż czosnek do czystego i wyparzonego słoika, zalej całość sokiem z cytryn, przykryj gazą i odstaw na dwa tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.

Po tym czasie przelej syrop do szklanej butelki i przechowuj ją w lodówce. Przed spożyciem rozpuść 1 łyżeczkę na pół szklanki wody. Taki napój należy pić przez dwa miesiące, aby uzyskać optymalne efekty - najlepiej wieczorem, z uwagi na specyficzny aromat czosnku, jaki czuć w oddechu po spożyciu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: portal.abczdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł