Jak prosto zagęścić fasolkę po bretońsku bez zasmażki?
Fasolka po bretońsku z dużą ilością gęstego sosu i aromatycznej kiełbasy jest idealnym daniem w czasie zimy. Jej silne właściwości rozgrzewające oraz uczucie sytości po posiłku są nieocenione po przyjściu do domu. Aby fasolka po bretońsku była gęsta, wyciągnij kilka łyżek miękkiej fasoli i rozgnieć ją widelcem. Po dodaniu z powrotem do garnka dadzą świetny efekt i zagęszczą potrawę.
Fasolka po bretońsku ma praktycznie same zalety. Jest łatwa i tania w przygotowaniu, szybko rozgrzewa podczas jedzenia, pysznie smakuje i doskonale syci. Najlepiej smakuje wtedy, kiedy sos do fasolki nie jest lejący się. Mamy świetny trik, dzięki któremu za każdym razem będzie idealnie gęsta.
Pod koniec gotowania fasolki wyciągnij kilka łyżek z garnka wraz z sosem i rozgnieć je widelcem bądź zmiksuj w blenderze z kilkoma łyżkami bulionu. Fasola rozpadnie się, co pozytywnie wpłynie na ogólną gęstość dania.
Przepis na idealną fasolkę po bretońsku
Składniki:
450 g fasoli Jaś
400 g wędzonej kiełbasy
2 cebule
400 g pomidorów w puszce
3 ząbki czosnku
olej
sól
pieprz
Zacznij od namoczenia fasoli w wodzie. Do trzech litrów wody wsyp trzy łyżeczki soli, rozpuść ją i zalej wodą fasolę. Odstaw ją do namoczenia na minimalnie 8 godzin. Odcedź ją, przepłucz świeżą wodą i wrzuć do garnka.
Zagotuj fasolę i ściągaj z jej powierzchni pianę. Gotuj ją na wolnym ogniu do całkowitej miękkości. Na patelnie wlej nieco oleju i rozgrzej go na średnim ogniu. Czosnek obierz, zgnieć i posiekaj w drobną kosteczkę. Cebulę obierz i również posiekaj. Podsmaż je na patelni na złoty kolor.
Następnie na patelnie wrzuć kiełbasę. Gdy mięso uzyska brązowy kolor, wlej do niego pomidory z puszki. Dodaj do nich fasolkę i gotuj przez 20 minut. Pod koniec zmiksuj część fasolki na pastę, połącz z resztą dania i podawaj ze świeżym chlebem. Smacznego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, jak zrobić fasolkę po bretońsku z ziemniakami. W tym tekście zdradzamy 3 porady, aby zrobić fasolkę po bretońsku w mistrzowskim stylu.
Źródło zdjęcia: canva/rlat, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotujmy; przepisy