Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak prosto zagęścić fasolkę po bretońsku bez zasmażki?
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:46

Jak prosto zagęścić fasolkę po bretońsku bez zasmażki?

Fasolka po bretońsku
canva/rlat, Getty Images

Fasolka po bretońsku z dużą ilością gęstego sosu i aromatycznej kiełbasy jest idealnym daniem w czasie zimy. Jej silne właściwości rozgrzewające oraz uczucie sytości po posiłku są nieocenione po przyjściu do domu. Aby fasolka po bretońsku była gęsta, wyciągnij kilka łyżek miękkiej fasoli i rozgnieć ją widelcem. Po dodaniu z powrotem do garnka dadzą świetny efekt i zagęszczą potrawę.

Fasolka po bretońsku ma praktycznie same zalety. Jest łatwa i tania w przygotowaniu, szybko rozgrzewa podczas jedzenia, pysznie smakuje i doskonale syci. Najlepiej smakuje wtedy, kiedy sos do fasolki nie jest lejący się. Mamy świetny trik, dzięki któremu za każdym razem będzie idealnie gęsta.

Pod koniec gotowania fasolki wyciągnij kilka łyżek z garnka wraz z sosem i rozgnieć je widelcem bądź zmiksuj w blenderze z kilkoma łyżkami bulionu. Fasola rozpadnie się, co pozytywnie wpłynie na ogólną gęstość dania.

Przepis na idealną fasolkę po bretońsku

Składniki:

  • 450 g fasoli Jaś

  • 400 g wędzonej kiełbasy

  • 2 cebule

  • 400 g pomidorów w puszce

  • 3 ząbki czosnku

  • olej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od namoczenia fasoli w wodzie. Do trzech litrów wody wsyp trzy łyżeczki soli, rozpuść ją i zalej wodą fasolę. Odstaw ją do namoczenia na minimalnie 8 godzin. Odcedź ją, przepłucz świeżą wodą i wrzuć do garnka.

Zagotuj fasolę i ściągaj z jej powierzchni pianę. Gotuj ją na wolnym ogniu do całkowitej miękkości. Na patelnie wlej nieco oleju i rozgrzej go na średnim ogniu. Czosnek obierz, zgnieć i posiekaj w drobną kosteczkę. Cebulę obierz i również posiekaj. Podsmaż je na patelni na złoty kolor.

Następnie na patelnie wrzuć kiełbasę. Gdy mięso uzyska brązowy kolor, wlej do niego pomidory z puszki. Dodaj do nich fasolkę i gotuj przez 20 minut. Pod koniec zmiksuj część fasolki na pastę, połącz z resztą dania i podawaj ze świeżym chlebem. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, jak zrobić fasolkę po bretońsku z ziemniakami. W tym tekście  zdradzamy 3 porady, aby zrobić fasolkę po bretońsku w mistrzowskim stylu.

Fasolka po bretońsku

Źródło zdjęcia: canva/rlat, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy; przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Danie