Smakosze.pl Porady Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd
canva/margouillatphotos

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

1 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Większość z nas źle przechowuje arbuza, przez co już na następny dzień po rozkrojeniu jest blady i suchy. Niska temperatura w lodówce nie służy arbuzowi, który traci wtedy ogromne ilości wody, przez co nie jest już smaczny. Jak przechowywać arbuza?

Arbuz jest owocem, który złożony jest głównie z wody. To właśnie ona odpowiada za jego niezwykłą świeżość i orzeźwiające właściwości. Niestety przechowywanie arbuza w lodówce przyczynia się do jego wysuszenia. Owoc już na drugi dzień wygląda bardzo marnie.

Arbuz jest również bardzo zdrowym owocem- zawiera solidną porcję witamin z grupy B, witaminy A i E. Jest również źródłem potasu, magnezu, żelaza i cynku. Zawiera także białko roślinne. Arbuz nie tylko doskonale nas nawodni, ale i uzupełni niedobory witamin i minerałów.

Arbuza jedzmy najlepiej od razu. Jeśli zostało nam kilka kawałków, możemy zostawić go na stole lub na blacie w kuchni, ale musimy zjeść go jeszcze tego samego dnia. Jeśli jednak wiemy, że nie damy rady zjeść arbuza do końca, przygotujmy z niego kilka pyszności.

Jak przechowywać arbuza?

Arbuza w całości przechowujmy w temperaturze pokojowej. W takich warunkach owoc będzie świeży nawet do 3 miesięcy. Pokrojonego arbuza nie wkładajmy do lodówki, ponieważ już po kilku godzinach straci dużą ilość wody, cały smak i będzie blady.

Wiele osób owija arbuza folią spożywczą i wkłada do lodówki, jednak owoc też nie smakuje później tak, jak wcześniej, ponieważ również traci swój kolor i smak. Folia zatrzymuje jedynie wodę.

Co zrobić z resztką arbuza?

Zamiast chować kilka kawałków arbuza do lodówki, zblendujmy miąższ na gęsty mus, z którego możemy zrobić pyszną lemoniadę . Mus możemy również przelać do pojemników na lód. Kostki wykorzystamy do chłodzenia wody w upalne dni.

Mus arbuzowy będzie również bazą na smoothie- dodajmy do niego truskawki i miętę, a otrzymamy pyszny i orzeźwiający koktajl. Z dodatkiem musu przygotujemy również wyśmienity sernik na zimno .

Arbuza możemy również dodać do sałatek - tu poznasz przepis na genialną sałatkę z arbuzem i serem feta , będzie idealna na kolację lub lunch.

Lemoniada arbuzowa
canva/utah778

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: listonic.com

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy