Jak przechowywać bigos? 1 sposób jest naprawdę doskonały
Czy wiecie jak przechować bigos, który pozostał po świętach? Istnieje kilka możliwości zabezpieczenia potrawy, lecz wekowanie jej w słoikach ma istotną przewagę. Wystarczy tylko go otworzyć, gdy jednak najdzie nas ochota na danie.
Świąteczny bigos zazwyczaj przyrządza się w większej ilości. Nadmiar zwykle jest zamrażany i ta procedura nawet sprawia, że smak dania staje się głębszy. Niestety wiąże się ona również z koniecznością dłuższego ogrzewania przed kolejnym podaniem. Podpowiadamy, jak usunąć tę przeszkodę.
Jak przechowywać bigos? Postawcie na wekowanie
Prosta technika wymaga jedynie przygotowania czystych słoików i odrobiny czasu. Ostudzone danie trzeba tylko zapakować do naczyń, pozostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni przy wieczku. Po zakręceniu wystarczy już tylko wstawić do garnka z zimną wodą i gotować przez mniej więcej 20 minut.
Proces nie wymaga zatem wiele pracy, a tak zabezpieczoną potrawę później ogrzewa się niemal tak samo „jak zwykle". Jedyną różnicą jest konieczność otwarcia słoika. Jeśli był przechowywany w chłodnym miejscu — np. w lodówce czy spiżarce — bigos nadal będzie smaczny.
W przeciwieństwie do mrożonej wersji nie będzie zawierał dodatkowej wody, która mogłaby się w nim zgromadzić z racji przebywania w wilgotnym otoczeniu. Nie wystąpi zatem konieczność dłuższego ogrzewania celem odparowania nadmiaru płynu i unikniemy rozgotowania potrawy.
Co, jeśli nie mamy czasu na wekowanie bigosu?
Wekowanie pozwala przechować danie przez dłuższy czas — nawet do kilku miesięcy. Jeśli nie chcemy lub nie możemy poświęcić świątecznego czasu na zabezpieczenie potrawy, możemy po prostu ją podgrzać i zamknąć w słoikach „na gorąco”. Po ostudzeniu taki słoiczek z potrawą można wstawić do lodówki na 2-3 tygodnie.
Na naszej stronie znajdziecie pyszne przepisy na bigos. Polecamy prostą i smaczną wersję bezmięsną. Być może skusi was też nietuzinkowa odsłona z dodatkiem suszonej moreli — jest wyśmienita.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego. Idealna przekąska na Sylwestra
Zostały Ci suszone grzyby? Cudownie, wzbogacisz nimi uwielbiane danie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama