Najlepsi kucharze zdradzili, czym doprawić rosół. Te przyprawy wydobędą głębie jego smaku
Czy wiecie, czym doprawić rosół, by był aromatyczny? Kilka przypraw świetnie wpłynie na smak tradycyjnej zupy niezależnie od tego, na jakim mięsie ją przygotujemy. Sprawdźcie, w co warto się zaopatrzyć, nim zaczniecie gotować.
Sekretem dobrego rosołu jest nie tylko odpowiednio długie gotowanie mięsa w minimalnej ilości wody, ale też właściwe doprawienie. Poza solą i pieprzem trafić do niego powinny również zioła i wyraziste warzywa. Podpowiadamy, co się sprawdzi.
Czym doprawić rosół? Sól i pieprzem nie wystarczą
By wydobyć smak zupy oprócz dwóch podstawowych przypraw, jakimi są sól i pieprz, konieczne będzie dodanie m.in. ziół. Rosół powinien gotować się z gałązkami świeżego lubczyku lub natki pietruszki. Warto zawczasu przygotować domowe maggi, które uratuje zupę, gdy zabraknie nam zieleniny.
Obowiązkowe, a przez wiele osób pomijane, są też ziele angielskie i liść laurowy, które nie tylko świetnie wpływają na smak dania, ale też regulują trawienie, co w przypadku tłustej zupy ma ogromne znaczenie. Pamiętajmy zatem o wrzuceniu kilku ziarenek oraz 2-3 sztuk listków na każde 3 litry rosołu.
Mięsną zupę warto wzbogacić także o kilka ząbków czosnku i cebulę. Te pierwsze sprawią, że stanie się ona bardziej wyrazista i pikantna. Opalona w płomieniu palnika cebulka natomiast poprawi też kolor dania i zniweluje ewentualne zmętnienia.
Jak doprawić rosół wegański? Będzie smakował niczym tradycyjny
Bezmięsna odsłona dania wcale nie będzie mdła, jeśli dodamy do niej 2-3 łyżki sosu sojowego. Konieczna też będzie podobna objętość oleju rzepakowego — nośnika smaku. Dobrym posunięciem będzie też wrzucenie 2-3 kawałków suszonych grzybów.
Zarówno grzyby jak i sos obfitują w piąty smak, czyli umami, którego dobrze znanym źródłem są mięsa. Oprócz tych dwóch elementów dodajemy oczywiście wszystkie wcześniej wymienione produkty.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na domowe rosoły. Polecamy prosty patent na rozgrzewającą wersję z ostrą papryką. Być może też skusi was danie przygotowywane na bazie pieczonych warzyw i mięs.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wymieszaj z czosnkiem i cytryną i zalej miodem. Domowy syrop ma wyjątkowe działanie
Surówka lepsza niż z restauracji. Wszystko dzięki oryginalnemu połączeiu składników
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama