Jak przechowywać ziemniaki w mieszkaniu?
Trzymacie ziemniaki w foliowej reklamówce lub w lodówce? To błąd, przez który wasze warzywa zmieniają swój smak. Dowiedzcie się, w jaki sposób możecie je bezpiecznie przechować przed ugotowaniem czy upieczeniem.
Wielu smakoszy zna i ceni potrawy ziemniaków takie jak placki czy pyzy. Aby wyszły pyszne, do ich przyrządzenia potrzebne są dobrej jakości ziemniaki. Podpowiadamy jak przechować kupione bulwy, by zachowały swoje walory smakowe.
Jak najlepiej przechowywać ziemniaki?
Ziemniaki nie lubią zarówno ciepła, jak i chłodu. Idealnym miejscem do ich trzymania jest piwnica lub ciemna szafka. Warunek jest tylko jeden — temperatura tam panująca nie może przekraczać 15°C.
Przestrzeń, w której nasze ziemniaki będą czekały na przyrządzenie, musi być też pozbawiona wilgoci. Z tego względu nie powinno się ziemniaków umieszczać w foliowych torbach, które po zawiązaniu zatrzymują wilgoć wewnątrz. W takich warunkach ziemniaki nie wyschną, ale mają szansę spleśnieć lub wykiełkować.
Trzymanie warzyw luzem również się nie sprawdzi — będą wysychać i tracić na jędrności. Bulwy najlepiej jest przechowywać w papierowych torbach. Takie opakowanie jednocześnie ograniczy parowanie i sprawi, że odcięty zostanie dopływ światła słonecznego.
Co jeszcze warto wiedzieć?
Jeżeli nie mamy chłodnego pomieszczenia, w którym możemy przechować ziemniaki przez dłuższy czas, dobrym pomysłem będzie kupowanie niewielkich ich ilości, które łatwo będzie sprawnie spożyć.
Ostatecznie ziemniaki można też przez krótki czas przechować w chłodziarce. Ważne jest tylko, by temperatura w urządzeniu nie była niższa niż 4°C. Poniżej tej temperatury ziemniaki nie wyschną, lecz wiele odmian szybko zgromadzi cukier i będzie niesmacznych.
Źródło zdjęcia: canva/kjohansen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: blog.liebherr