Jak przechowywać żywność w lodówce? Większość z nas popełnia błąd
Lodówka jest nieoceniona w utrzymywaniu świeżości produktów spożywczych. Aby jednak dobrze spełniała swoją funkcję, należy kierować się kilkoma prostymi zasadami. Jedną z nich jest nieumieszczanie w niej ciepłych dań, które potrafią podnieść temperaturę w urządzeniu. Pamięta o tym niemal każdy. Jednak równie istotne jest odpowiednie rozmieszczenie produktów spożywczych. Sprawdźcie, na co warto zwrócić uwagę.
W lodówce przechowujemy niemalże wszystko — od świeżych warzyw i owoców, przez wędliny i nabiał, po przygotowane dania obiadowe. Właściwe ułożenie i zadbanie o detale może przyczynić się do wydłużenia czasu przydatności do spożycia umieszczonego tam jedzenia. Z naszymi wskazówkami nic wam się nie zepsuje.
W lodówce musi panować odpowiednia temperatura
Większość produktów zachowuje świeżość dzięki przechowywaniu ich w niskiej temperaturze. Zadbajmy o to, by w naszym urządzeniu nie przekraczała ona wartości 5 stopni Celsjusza. Dzięki temu nabiał, mięsa oraz przygotowane przez nas dania będą smaczne przez dłuższy czas.
Warto również zwrócić uwagę na potencjalne lokalne zmiany temperatury i unikać sytuacji, gdy produkty są narażone na skrajnie różne warunki w niedługim odstępie czasu. Co to oznacza w praktyce? Między innymi wstawianie do lodówki potraw w temperaturze pokojowej.
Ważne będzie też unikanie umieszczania produktów narażonych na szybkie zepsucie na drzwiach lodówki. Nie powinny tam trafiać otwarte opakowania nabiału — a więc mleko, jogurty czy śmietana — oraz jajka. Te ostatnie zawsze trzymajmy na najwyższej półce. Dla produktów mlecznych idealnym miejscem będzie półka środkowa.
Są produkty, które nie powinny trafiać do lodówki
Poza gorącymi garnkami z daniami w chłodzie znaleźć nie powinny się niektóre warzywa i owoce. Do tej grupy zaliczamy m.in. cebulę, czosnek, ziemniaki, cytrusy czy pomidory. Część z nich w wilgotnym środowisku, jakie panuje w lodówce, zwyczajnie szybciej się zepsuje. Inne utracą swoje cenne właściwości.
Szczególną uwagę należy też zachować przy przechowywaniu mięsa. Nie jest wskazane dłuższe przechowywanie surowego produktu w dodatniej temperaturze. Jeśli więc nie przyrządzamy go od razu po zakupie, warto przenieść je do zamrażalnika.
Po więcej wskazówek dotyczących przedłużania świeżości żywności zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule radzimy jak poprawnie przechowywać koperek. Ten natomiast zdradza tajniki suszenia i mrożenia grzybów.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: garneczki, neonet