Jak przedłużyć świeżość natki pietruszki? Prosty trik rozwiąże problem więdnięcia
Wiecie, jak przedłużyć świeżość natki pietruszki? Prosty trik skutecznie rozwiąże problem więdnięcia. Dzięki temu będziecie mieć pod ręką świeżą zieleninę o wiele dłużej niż 2-3 dni po jej zakupie. Wykorzystajcie ją na przykład do posypania zupy przed podaniem albo jako dodatek do surówki lub sałatki. Warto, bo jest prawdziwą skarbnicą witamin.
Natka pietruszki jest dość popularnym dodatkiem w naszej kuchni. Dorzucamy ją do gotującego się rosołu, posypujemy nią zupy przed podaniem, wzbogacamy nią surówki, sałatki, a także potrawy z warzyw i mięs. Wzbogaca dania w witaminy i sole mineralne, a także dodaje im smaku, aromatu i atrakcyjniejszego wyglądu.
Ci, u których natka pietruszki rośnie w ogrodzie lub na kuchennym parapecie mogą po nią sięgnąć zawsze. Jeśli jednak nie jesteście w tak komfortowej sytuacji i musicie kupować natkę w pęczkach, zwykle cieszycie się nią nie dłużej niż 2-3 dni. Potem więdnie, traci aromat i nadaje się co najwyżej do ususzenia. Jest jednak sposób na to, by przedłużyć świeżość natki pietruszki.
Jak przedłużyć świeżość natki pietruszki?
Niektórzy pęczek natki pietruszki wstawiają do naczynia z wodą, dzięki czemu nie więdnie tak szybko. Jednak w temperaturze pokojowej, która latem jest dość wysoka, woda w słoiku szybko mętnieje, a łodygi natki zaczynają gnić.
Dobrym pomysłem na utrzymanie natki pietruszki w dobrej kondycji jest też trzymanie jej w lodówce. Chłód sprawia, że dłużej pozostaje ona jędrna. Jednak i tak nie trwa to długo, bo zazwyczaj 3-4 dni.
Według nas najskuteczniejszym sposobem na przedłużenie świeżości natki pietruszki jest połączenie tych dwóch sposobów. A więc zastosowanie jednocześnie wilgoci i chłodu. Pęczek natki pietruszki warto więc zawinąć w kawałek ręcznika papierowego, umieścić go w pojemniku, zwilżyć wodą, przykryć i wstawić do lodówki. W takich warunkach zielenina zachowa aromat i jędrność nawet przez 2 tygodnie.
Dlaczego natka pietruszki jest taka wartościowa?
Natkę pietruszki warto jeść surową, bo wtedy ma największą wartość odżywczą. Przede wszystkim jest bogata w witaminę C, która jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, a zwiększa naszą odporność.
Natka pietruszki stanowi też doskonałe źródło kwasu foliowego, żelaza, potasu i magnezu. Wzmacnia więc cały organizm, a dodatkowo przyspiesza przemianę materii i obniża ciśnienie krwi.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pesto z natki pietruszki, a także na napój z natki pietruszki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Szybki bigos w sam raz na ciepłe dni. Bez dodatku kiszonej kapusty
1 błąd i rosół skwaśnieje. Przestrzegały przed nim nasze babcie
Ewa Wachowicz robi zimne nóżki inaczej niż wszyscy. 1 szczegół powala na kolana
Źródło: stylzycia.radiozet