Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować domowy budyń? Bije na głowę kupny, a zrobisz go w kilka minut
canva/pixelshot

Jak przygotować domowy budyń? Bije na głowę kupny, a zrobisz go w kilka minut

2 września 2022

Domowy budyń jest smacznym i naturalnym deserem. Przygotowanie przysmaku nie jest trudne, a potrzebować będziecie do tego celu zaledwie pięciu składników. Z pewnością macie je w swoich zapasach lub znajdziecie je w każdym sklepie spożywczym.

Czy jest coś pyszniejszego niż domowy budyń waniliowy? Lekki, mleczny deser stanowi pełną aromatu, kuszącą propozycję, która z pewnością mile zaskoczy waszą rodzinę. Jest dużo smaczniejszy i wartościowszy niż ten przygotowany na bazie gotowego proszku ze sklepu. Zobaczcie, jak łatwo go zrobić.

Przepis na domowy budyń waniliowy

Składniki:

  • 1 l mleka

  • 2-3 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

  • 3 żółtka jaj

  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej

Jak przygotować domowy budyń?

3/4 litra mleka umieszczamy w rondlu i podgrzewamy na niewielkim ogniu. W pozostałym mleku dokładnie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier z prawdziwą wanilią oraz żółtka.

Gdy mleko się zagotuje, wlewamy przygotowaną mieszankę i podgrzewamy ją jeszcze do 2 minut, cały czas mieszając.

Uzyskany, dość gęsty domowy budyń przelewamy do miseczek. Dekorujemy go świeżymi owocami lub konfiturą i podajemy. Smacznego.

Wskazówka: zamiast mleka krowiego możecie użyć napoju sojowego. Deser też się uda, a nie będzie zawierał laktozy.

Po inne pomysły na inne szybkie desery zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule wyjaśniamy jak zrobić ciasto krówkowe bez pieczenia . Ten natomiast zawiera prosty patent na domowy kisiel .

Domowy budyń waniliowy świetnie smakuje z owocami
canva/alisafarov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy