Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować wielkanocny sos chrzanowy? Najlepszy do jajek i mięs
canva/bhofack2

Jak przygotować wielkanocny sos chrzanowy? Najlepszy do jajek i mięs

9 kwietnia 2022

Chrzan jest zdrowym warzywem, które dość często pojawia się w daniach kuchni polskiej. Ten wyrazisty korzeń będzie idealny do przygotowania szybkiego sosu na bazie śmietany z dodatkiem majonezu i octu winnego. Podajcie go do świątecznych potraw z jajkami i mięs, a wasi bliscy będą zachwyceni.

Chrzan jest źródłem beta-karotenu oraz wielu witamin m.in. C i E, a także witamin z grupy B. W korzeniu tej rośliny znajdziemy też sporo żelaza, magnezu, potasu, fosforu i wapnia. Wyraziste warzywo obfituje również w liczne przeciwutleniacze, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki.

Najczęściej chrzan wykorzystujemy jako przyprawę do pieczonych mięs czy pasztetów. Nierzadko trafia on też do buraków ćwikłowych czy ziemniaczanego purée , tworząc niezwykle smaczne dodatki obiadowe. Sprawdzi się również w przygotowaniu aromatycznego — idealnie pasującego do wielkanocnych jajek — sosu.

Przepis na wyborny sos chrzanowy

Składniki:

  • 1 łyżka tartego chrzanu

  • 1 łyżka majonezu

  • 4 łyżki śmietany 12%

  • 1 łyżeczka octu winnego

  • sól, pieprz i cukier w ilości do smaku

  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Śmietanę przenosimy do miski. Dodajemy do niej majonez, wlewamy ocet. Całość mieszamy ze startym chrzanem. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Możemy dodać posiekaną natkę pietruszki. Ilość dobieramy wedle uznania.

Wskazówki:

  • Jeżeli lubicie ostrzejsze dodatki, użyjcie więcej chrzanu. Warto zetrzeć go bezpośrednio do miski ze składnikami, by uniknąć ściemnienia warzywa.

  • Sos będzie lżejszy, jeśli zamiast śmietany użyjecie jogurtu naturalnego. Gdy zdecydujecie się na nabiał sojowy i bezjajeczny majonez na bazie aquafaby specjał będzie też wegański.

  • Ocet winny możecie zastąpić delikatniejszym jabłkowym lub sokiem z cytryny. Smak będzie delikatnie inny, lecz produkty te także pomogą zachować ładny kolor chrzanu.

Tarty chrzan może stanowić podstawę wyrazistego sosu
Tarty chrzan może stanowić podstawę wyrazistego sosu

Źródło zdjęcia: canva/meteo021

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp, haps

 Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy