Jak przygotować wielkanocny sos chrzanowy? Najlepszy do jajek i mięs
Chrzan jest zdrowym warzywem, które dość często pojawia się w daniach kuchni polskiej. Ten wyrazisty korzeń będzie idealny do przygotowania szybkiego sosu na bazie śmietany z dodatkiem majonezu i octu winnego. Podajcie go do świątecznych potraw z jajkami i mięs, a wasi bliscy będą zachwyceni.
Chrzan jest źródłem beta-karotenu oraz wielu witamin m.in. C i E, a także witamin z grupy B. W korzeniu tej rośliny znajdziemy też sporo żelaza, magnezu, potasu, fosforu i wapnia. Wyraziste warzywo obfituje również w liczne przeciwutleniacze, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki.
Najczęściej chrzan wykorzystujemy jako przyprawę do pieczonych mięs czy pasztetów. Nierzadko trafia on też do buraków ćwikłowych czy ziemniaczanego purée , tworząc niezwykle smaczne dodatki obiadowe. Sprawdzi się również w przygotowaniu aromatycznego — idealnie pasującego do wielkanocnych jajek — sosu.
Przepis na wyborny sos chrzanowy
Składniki:
-
1 łyżka tartego chrzanu
-
1 łyżka majonezu
-
4 łyżki śmietany 12%
-
1 łyżeczka octu winnego
-
sól, pieprz i cukier w ilości do smaku
-
natka pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Śmietanę przenosimy do miski. Dodajemy do niej majonez, wlewamy ocet. Całość mieszamy ze startym chrzanem. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Możemy dodać posiekaną natkę pietruszki. Ilość dobieramy wedle uznania.
Wskazówki:
-
Jeżeli lubicie ostrzejsze dodatki, użyjcie więcej chrzanu. Warto zetrzeć go bezpośrednio do miski ze składnikami, by uniknąć ściemnienia warzywa.
-
Sos będzie lżejszy, jeśli zamiast śmietany użyjecie jogurtu naturalnego. Gdy zdecydujecie się na nabiał sojowy i bezjajeczny majonez na bazie aquafaby specjał będzie też wegański.
-
Ocet winny możecie zastąpić delikatniejszym jabłkowym lub sokiem z cytryny. Smak będzie delikatnie inny, lecz produkty te także pomogą zachować ładny kolor chrzanu.
Źródło zdjęcia: canva/meteo021
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak usmażyć rybę, żeby była soczysta? Koniec z suchym jak wiór filetem
-
Sycąca i treściwa biała kiełbasa zapiekana z serem w naleśnikach. Idealny obiad na Wielkanoc
-
Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
Źródło: kuchnia.wp, haps
Zapraszamy na nasz Instagram