Smakosze.pl Porady Jak przyrządzić karpia bez posmaku mułu?
canva/zi3000

Jak przyrządzić karpia bez posmaku mułu?

23 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Już niedługo święta, można więc zacząć planować wigilijne menu. Z pewnością w większości domów na stole pojawi się karp. Niektórzy za nim nie przepadają, ze względu na charakterystyczny smak. A czy wiesz, jak przyrządzić karpia bez posmaku mułu? Skorzystaj z naszych podpowiedzi, a w tym roku karp będzie smakował doskonale.

Karp jest jedną z najpopularniejszych u nas ryb słodkowodnych. W zasadzie można go kupić przez cały rok, ale trudno wyobrazić sobie bez niego Święta Bożego Narodzenia. Choć jest smaczną rybą, to jednak czasami można w niej wyczuć mulasty posmak. Wpływ na to mają warunki hodowli. Na szczęście jest kilka sposobów na to, by pozbyć się niechcianego smaczku.

Jak przyrządzić karpia bez posmaku mułu?

Jeśli posmak mułu nie jest zbyt intensywny, często wystarczy skropienie ryby świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Wprowadza on nutę orzeźwienia, neutralizując jednocześnie niepożądany posmak.

Przy bardziej wyczuwalnym zapachu błota, karpia warto specjalnie przygotować. Oczyszczoną rybę można zalać zimnym mlekiem i pozostawić w tej zalewie na noc w lodówce. Po tym czasie rybę wyjmujemy z mleka, osuszamy i przyrządzamy wg przepisu.

Ze smakiem mułu dobrze też poradzi sobie cebula. Trzeba ją pokroić w cienkie plasterki i obłożyć nią oczyszczoną rybę. Całość można dodatkowo oprószyć majerankiem, którego delikatny aromat również pomoże zneutralizować mulasty posmak.

Sprawionego karpia można też obłożyć mieszanką startych warzyw: marchwi, pietruszki, selera i czosnku. Tak przygotowaną rybę wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie powinna mieć przyjemny smak i zapach.

Co zrobić z karpia?

Karpia można przygotować na wiele sposobów. Oczywiście najprostszym jest usmażenie go w panierce. Dzwonka lub kawałki fileta można panierować w samej mące, lub pełnej panierce składającej się z mąki, jajka i tartej bułki.

Karp świetnie też nadaje się do pieczenia. Wcześniej trzeba go przyprawić, obłożyć np. warzywami i upiec. Można go też zapiekać np. w sosie cebulowym czy chrzanowym.

Wiele osób przepada zaś za karpiem w galarecie. Rzeczywiście jest pyszny. Ugotowaną rybę trzeba tylko dokładnie oczyścić z ości. Dzięki temu gotową potrawę będziemy jeść z prawdziwą przyjemnością.

Jeśli szukasz dokładnych przepisów na dania z karpia, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na karpia z pieczarkami zapiekanego w śmietanie , a także na karpia pieczonego w miodzie .

posiekana cebula
posiekana cebula

Źródło zdjęcia: canva/Candice Bell

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rmf.fm Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy