Smakosze.pl Przepisy Jak przyrządzić pieczarki z grilla? Cudowny, najlepszy patent
canva/Sofiia Potanina

Jak przyrządzić pieczarki z grilla? Cudowny, najlepszy patent

27 kwietnia 2022

Pieczarki stanowią smakowity dodatek do wielu dań. Przyrządzone na grillu będą idealnie pasowały do mięs, serów i sałatek. Marynowane grzyby po podgrzaniu nabierają charakteru i wyjątkowego aromatu. Koniecznie sprawdźcie — ten smak was zachwyci.

Pieczarki z grilla są prostą i efektowną przekąską, która idealnie urozmaici spotkanie przy ogniu. Ich przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a efekt zachwyci nie tylko amatorów dań z grzybów. Sekretem smaku jest wyśmienita kombinacja przypraw. Raz spróbujecie, a jeszcze do nich wrócicie.

Przepis na wyśmienite pieczarki z grilla

Składniki:

  • 500 g pieczarek

  • pół szklanki oleju rzepakowego

  • 6 ząbków czosnku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • pół łyżeczki chilli

  • pół łyżeczki papryki wędzonej

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • pół łyżeczki soli

  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy, usuwamy nóżki. Kapelusze umieszczamy w dużej misce. W osobnym naczyniu łączymy przeciśnięty przez praskę czosnek, olej oraz sól.

Dodajemy zioła w proszku i pozostałe przyprawy. Starannie mieszamy. Marynatą nacieramy pieczarki. Pieczemy je na grillu, aż będą miękkie i pachnące. Podajemy ze świeżym chlebem i wybranym sosem np. czosnkowym.

Wskazówka: zamiast ziół prowansalskich możecie wykorzystać inne, ulubione przyprawy np. tymianek, bazylię lub oregano.

Po inne smaczne pomysły na pieczarki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. przepis na wyborny farsz warzywny , z którym będą smakowały wyśmienicie. Być może skusi was też receptura na idealne do obiadu grzyby w glazurze .

Marynowane pieczarki z grilla są wyśmienite
Marynowane pieczarki z grilla są wyśmienite

Źródło zdjęcia: canva/sidrahsana

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy