Jak przyrządzić pieczarki z grilla? Cudowny, najlepszy patent
Pieczarki stanowią smakowity dodatek do wielu dań. Przyrządzone na grillu będą idealnie pasowały do mięs, serów i sałatek. Marynowane grzyby po podgrzaniu nabierają charakteru i wyjątkowego aromatu. Koniecznie sprawdźcie — ten smak was zachwyci.
Pieczarki z grilla są prostą i efektowną przekąską, która idealnie urozmaici spotkanie przy ogniu. Ich przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a efekt zachwyci nie tylko amatorów dań z grzybów. Sekretem smaku jest wyśmienita kombinacja przypraw. Raz spróbujecie, a jeszcze do nich wrócicie.
Przepis na wyśmienite pieczarki z grilla
Składniki:
-
500 g pieczarek
-
pół szklanki oleju rzepakowego
-
6 ząbków czosnku
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
pół łyżeczki chilli
-
pół łyżeczki papryki wędzonej
-
2 łyżeczki ziół prowansalskich
-
pół łyżeczki soli
-
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy, usuwamy nóżki. Kapelusze umieszczamy w dużej misce. W osobnym naczyniu łączymy przeciśnięty przez praskę czosnek, olej oraz sól.
Dodajemy zioła w proszku i pozostałe przyprawy. Starannie mieszamy. Marynatą nacieramy pieczarki. Pieczemy je na grillu, aż będą miękkie i pachnące. Podajemy ze świeżym chlebem i wybranym sosem np. czosnkowym.
Wskazówka: zamiast ziół prowansalskich możecie wykorzystać inne, ulubione przyprawy np. tymianek, bazylię lub oregano.
Po inne smaczne pomysły na pieczarki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. przepis na wyborny farsz warzywny , z którym będą smakowały wyśmienicie. Być może skusi was też receptura na idealne do obiadu grzyby w glazurze .
Źródło zdjęcia: canva/sidrahsana
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić soczystą wątróbkę z grilla? Prosty i skuteczny sposób
-
Idealnie soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka z grilla. Nie ma lepszej
Źródło: olgasmile