Jak rozpoznać w sklepie słodkie mandarynki?
Mandarynki są owocami, które wielu z nas kojarzą się ze świętami. Najlepiej smakują, gdy są soczyste i słodkie. Jeśli przy tym ich skórka łatwo odchodzi, udało nam się zakupić idealne owoce. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, by nabyć właśnie taki smakołyk.
Pisaliśmy już o tym, dlaczego warto sięgać po mandarynki i wspominaliśmy o błędach dotyczących obierania tego owocu. Tym razem wracamy z poradnikiem, który ułatwi wam zakupy. Jeśli uwielbiacie mandarynki, ale nie wiecie jak ocenić czy spełnią wasze oczekiwania, nasz artykuł wam pomoże.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Jest kilka czynności, które zagwarantują nam udane zakupy mandarynek. Przede wszystkim przyjrzyjmy się barwie skórki. Jej kolor powinien być intensywnie pomarańczowy. Blade, żółte czy zielonkawe owoce nie powinny trafić do naszego koszyka.
Każdą mandarynkę warto zważyć w dłoni. Jeśli jest ciężka, szansa, że jest wypełniona sokiem rośnie. Będzie więc przyjemna w odbiorze i świeża. Owoc lekki może być cuchy w środku, a my powinniśmy zrezygnować z jego zakupu.
Nie zaszkodzi również dokładnie przyjrzeć się kształtowi owoców. Mandarynki okrągłe najprawdopodobniej będą dobre. Unikajcie egzemplarzy spłaszczonych oraz takich, których skórka jest uszkodzona.
O czym jeszcze trzeba pamiętać?
Najlepiej jest wybierać owoce sprzedawane luzem. Paczkowane nie tylko mogą być poobijane, ale też ocena ich jakości będzie utrudniona. Niełatwo bowiem zauważyć pleśń, która może szybko zepsuć całą partię owocu.
Wybierając owoce sztuka po sztuce mamy też możliwość oceny grubości skórki. Te bardzo cienkie, będzie trudniej usunąć z owocu. Niezależnie od tego, jaki owoc kupimy, pamiętajmy też, by przed zjedzeniem dokładnie je umyć. Skórki owoców cytrusowych potrafią być zanieczyszczone środkami chemicznymi stosowanymi w ich transporcie.
Źródło zdjęcia: canva/rusak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: newsy.gotujmy