Na czym smażyć jajka sadzone? 1 propozycja może zaskoczyć
Na czym smażyć jajka sadzone? Możliwości jest kilka, ale jedna propozycja może cię zaskoczyć. Do smażenia jajek można bowiem użyć nie tylko oleju lub masła, ale też śmietany. Poznaj ten nowatorski sposób na przygotowanie nieco lżejszych, ale też wyraźniejszych w smaku sadzonych jaj.
Przygotowanie sadzonych jajek jest banalne. Jednak szczegóły wpływają na to, czy będą one takie, jak lubimy, czy jednak mniej udane. Idealne jajko sadzone powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko. Ta sztuka jednak nie zawsze się udaje. Łatwo bowiem o zrumienienie białka lub ścięcie żółtka, co nie jest pożądane w przypadku sadzonych jajek.
Na to, czy jajka sadzone wyjdą idealne, wpływa więc temperatura i czas smażenia jaj, ale też ich świeżość oraz to, na czym je smażymy. Im świeższe jajka, tym mniejsza ich skłonność do rozlewania się. A w sadzonych jajkach chodzi też o to, by żółtko było wyraźnie oddzielone od białka. Temperatura smażenia jaj nie może być zbyt wysoka, bo wtedy białko zacznie się rumienić. Czas należy dostosować do swoich upodobań.
Na czym najlepiej smażyć sadzone jajka?
Jajka sadzone chyba najczęściej smażymy na oleju, choć do tego celu można użyć nawet zwykłego masła. Oczywiście klarowane będzie idealne, ale nie jest ono konieczne. Masło potrafi dodać jajkom charakterystycznego, przyjemnego smaku i co istotne, nie pali się przy niewysokiej temperaturze smażenia jaj.
Ciekawym produktem do smażenia sadzonych jajek jest też śmietana. Najlepiej użyć słodkiej śmietanki kremówki, bo zawiera dużo tłuszczu i dobrze znosi podgrzewanie. Smażąc jajka sadzone na śmietanie trudno je przypalić, a nawet przegrzać. Smak, tak przyrządzonych jaj jest wyborny, a poza tym otrzymujemy sos, którym można polać np. młode ziemniaki.
Przepis na jajka sadzone na śmietanie
Składniki:
150 ml śmietanki kremówki 30 proc.
2 jajka
sól, pieprz
Przygotowanie sadzonych jajek
Śmietankę wylej na zimną patelnię i podgrzej ją, aż zawrze. Na gorący płyn wybij ostrożnie jajka, lekko oprósz je solą i pieprzem.
Patelnię przykryj i zestaw z ognia, by ścinanie jajek nie zostało zaburzone przez gotującą się śmietanę.
Gdy śmietanka trochę przestygnie, ponownie postaw patelnię na niedużym ogniu i podgrzewaj ją do czasu, aż białka się zetną, a śmietana zgęstnieje.
Z naszej strony dowiesz się też, jak zrobić idealne jajko w koszulce, a także, jak przygotować jajka po wiedeńsku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na kiszone pomidory. Wielka konkurencja dla ogórków
Prosty przepis na tradycyjną surówkę z pora. Pasuje do każdego obiadu
Pyszne i banalnie proste leczo z dodatkiem pieczarek. Klasyka w najlepszym wydaniu
Źródło: gotujmy, kulinarneprzeboje