Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak smażyć placki ziemniaczane?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.12.2021 01:00

Jak smażyć placki ziemniaczane?

Jak smażyć placki ziemniaczane?
canva/JackF

Placki ziemniaczane to zawsze doskonały pomysł na obiad lub kolację, Miękkie w środku z chrupiącą, złocistą skórką rozpływają się w ustach. Placki przygotujesz z wieloma dodatkami i stworzysz z nich doskonałe dania. Jak smażyć placki ziemniaczane, aby wyszły idealnie?

Do placków ziemniaczanych zawsze wybieraj ziemniaki zeszłoroczne, najlepiej typu B lub C, są to mączne odmiany, które zawierają mało wody i dużo skrobi, dzięki której placki są chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i nie rozlatują się podczas smażenia. Każde ziemniaki po starciu odsącz z nadmiaru wody, np. przy pomocy świeżej tetry.

Masę ziemniaczaną dopraw solą, pieprzem, możesz również dodać płaską łyżeczkę suszonego tymianku bądź majeranku, aby nadać im ziołowy smak. Cebulę do placków ziemniaczanych zawsze zetrzyj na tarce, aby masa była jednolita.

Placki smakują doskonale z cukrem, śmietaną, szczypiorkiem, koperkiem. Do placków możesz również zrobić sos grzybowy lub grecki. Placki doskonale smakują również z gulaszem mięsnym.

Jak smażyć placki ziemniaczane?

Placki zawsze smaż na większej ilości oleju rzepakowego, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia i nie zacznie się palić na patelni. Gotową masę ziemniaczaną wykładaj łyżką na rozgrzany tłuszcz w niewielkiej ilości, aby placki nie były za grube i usmażyły się równomiernie.

Placki ziemniaczane

Placki smaż 3-4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru, zacznij je smażyć na średniej mocy palnika, następnie pod koniec smażenia zwiększ moc, aby ładnie je podpiec. Gotowe placki przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.