Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak szybko zmiękczyć masło? Mamy niezawodne patenty
Renata Materlińska
Renata Materlińska 07.06.2022 20:39

Jak szybko zmiękczyć masło? Mamy niezawodne patenty

masło
canva/AnjelaGr

Robisz kanapki i nie możesz rozsmarować masła na pieczywie? A może przygotowujesz ciasto ucierane, a masło jest twarde? Powiemy ci, jak szybko zmiękczyć masło. Mamy na to niezawodne patenty, w tym jeden wyjątkowy z użyciem papieru do pieczenia i wałka. Poznaj też inne, sprytne sposoby na zmiękczenie kostki tłuszczu.

Mało który tłuszcz smakuje tak dobrze, jak prawdziwe masło. Wysoka zawartość tłuszczu pochodzenia mlecznego sprawia, że w czasie jego jedzenia czujemy na języku przyjemny chłodek i doskonały smak.

Minusem masła jest niestety fakt, że przechowywane w lodówce mocno twardnieje. By uzyskało smarowną konsystencję, potrzebuje doprowadzenia do temperatury pokojowej. Jak przyspieszyć ten proces, by nie tracić zbyt dużo czasu? Oto kilka prostych rozwiązań.

Sposoby na zmiękczenie masła

Kostka masła jest dosyć duża, dlatego potrzebuje sporo czasu, by się ogrzać do temperatury pokojowej. Gdy więc ją rozdrobnimy, masło szybciej stanie się miękkie. Można to zrobić na kilka sposobów.

Najczęściej by przyspieszyć mięknięcie masła, kroimy je w cienkie plasterki. Wtedy temperatura pokojowa szybko doprowadza do ich zmiękczenia. Kostkę masła możemy też skrobać nożem, a cieniutkie wiórki momentalnie zrobią się ciepłe albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mamy wtedy nieco więcej mycia, ale efekt jest szybki.

Dobrym sposobem na zmiękczenie masła jest też włożenie go między dwa arkusze papieru do pieczenia i potraktowanie wałkiem do ciasta. Oczywiście na początku wałkowanie twardego masła nie będzie łatwe, ale po 3-4 uderzeniach kostka da się rozwałkować na cienki placek. A wtedy bardzo szybko zrobi się miękka.

Gdy zaś potrzebujecie zmiękczyć masło do ciasta, możecie przystąpić od razu do jego miksowania. Początkowo róbcie to na niskich obrotach, żeby nie uszkodzić urządzenia. Im masło dłużej będzie miksowane, tym bardziej będzie miękkie i da się ucierać na wyższych obrotach.

Podgrzanie to też dobry pomysł

Dobrym sposobem na rozmiękczenie masła jest też jego podgrzanie. Można je przeprowadzić w ciepłej kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Trzeba to jednak robić w niezbyt wysokiej temperaturze, bo masło może szybko zrobić się płynne. A wtedy trudno będzie nim posmarować chleb czy bułkę.

Lepszą metodą jest położenie schłodzonego masła na talerzyku i przykrycie go dobrze ciepłą pokrywką lub miseczką. Naczynie odda masłu ciepło bezkontaktowo, więc trudniej będzie o stopienie kostki.

By nie mieć problemu z posmarowaniem pieczywa masłem, trzymajcie zawsze porcję tego tłuszczu w maselnicy. Nie wkładajcie do niej jednak całej kostki, a tylko tyle masła, ile zużyjecie w ciągu jednego dnia. Przez taki czas masło nie powinno się zepsuć nawet latem.

Po więcej ciekawych porad kuchennych zapraszamy do naszego serwisu. Dowiecie się z niego np. jak prawidłowo gotować parówki, a także, jak rozwiązać problem zbrylonego cukru.

wiórek masła
wiórek masła

Źródło zdjęcia: canva/bergamont

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps, mamadu