Jak ugotować idealne jajko na miękko? Ten patent jest niezawodny
Ugotowanie jajka nie miękko nie jest taką prostą sprawą. Wystarczy drobna niedokładność w oszacowaniu czasu gotowania, a z wymarzonej płynnej konsystencji żółtka nici. Znamy niezawodny sposób na to, aby jajka na miękko zawsze wychodziły dokładnie takie, jak powinny. Równomierne i właściwe gotowanie zapewni wyłączenie gazu pod gotującą się wodą z jajkami.
Jajko na miękko teraz zrobisz prościej, niż kiedykolwiek
Przygotowanie jajek zazwyczaj nie nastręcza żadnych trudności. Ugotowanie ich na twardo, zrobienie sadzonych, a nawet usmażenie jajecznicy jest w zasięgu absolutnie każdego adepta sztuki kuchennej. Perfekcyjne jajko na miękko to jednak wyższa szkoła jazdy wymagająca właściwej strategii oraz nieco wprawy. Podpowiem,y jak zostać w tej materii absolutnym mistrzem.
Niezawodny patent na ugotowanie jajka na miękko
Do gotowania jajek na miękko należy dobrze się przygotować . Przede wszystkim konieczne jest wcześniejsze wyjęcie jajek z lodówki, aby zdążyły osiągnąć temperaturę pokojową . Inaczej na skutek zetknięcia z wrzącą wodą zimna skorupka mogłaby ulec pęknięciu . Ponadto produkt prosto z lodówki obniżyłby temperaturę płynu , przez co proces gotowania uległby zakłóceniu .
Do garnka, w którym będziesz gotować jajka nalej zimną wodę. Powinno być jej tyle, aby w całości przykryła wsadzone do niej potem produkty . Do płynu dosyp łyżeczkę soli, która uchroni skorupki przed pękaniem . Wstaw garnek na gaz i poczekaj, aż woda zacznie się gotować .
Do wyraźnie bulgoczącej wody ostrożnie włóż jajka w temperaturze pokojowej . Uważaj przy tym, aby się nie poparzyć. Najlepiej użyć w tym celu łyżki cedzakowej lub metalowego sitka. Jajka osuwaj delikatnie po ściance garnka, co uchroni je przed rozbiciem .
Po wsadzeniu jajek do wrzątku, wyłącz płomień pod garnkiem . Od razu przykryj też garnek pokrywką . Jajka pozostaw w gorącej wodzie przez 4 do 6 minut . Czas zależy od pożądanej konsystencji żółtka i wielkości jaj .
Jakie są ogóle zasady gotowania jajka na miękko?
Powyższy patent, choć niezwykle skuteczny, nie jest jedynym, jaki mamy do dyspozycji . Jajka gotować można również w tradycyjny sposób z zachowaniem odpowiedniego czasu . To, ile minut należy gotować jajko, zależy od jego wielkości oraz osobistych preferencji . Najlepiej dopracować proces metodą prób i błędów .
W sklepach znaleźć możemy jajka różnych wielkości . Oznaczenie najczęściej widnieje na opakowaniu . Poznanie rozmiaru jajka pozwoli określić ilość czasu, jaką należy je gotować . Różnice są niewielkie, ale w praktyce znaczące .
Jajka wielkości S , czyli małe, gotuj przez 3,5 minuty . Te średnie, czyli M , potrzebować będą 1 minuty więcej . Największe dostępne - L w garnku z wrzącą wodą spędzić muszą aż 5,5 minuty . Jeśli nie jesteście pewni rozmiaru waszego jajka, gotujcie je przez 4 minuty .
Co zrobić, gdy upłynie czas gotowania? Należy odlać gorącą wodę i zalać jajka zimną wodą. W ten sposób jajka nie tylko szybko przestygną, ale też zatrzymany zostanie proces dalszego ścinania się żółtka . Po tych czynnościach Twoje idealne jajko na miękko gotowe jest do jedzenia . Dowiedz się, który rodzaj jajek jest najkorzystniejszy dla zdrowia . Podwójne żółtko w jajku bierze się z czegoś innego, niż podejrzewa większość ludzi .