Jak ugotować szczawiową na rosole? Mamy najprostszy patent

Zupa szczawiowa jest smakowitym daniem sezonowym. Ma jednak wielu zwolenników. Jeśli macie ochotę wypróbować smakowitą wersję przyrządzoną na rosole, mamy dla was prosty przepis. Będzie idealny, jeśli został wam nadmiar niedzielnej zupy. Sprawdźcie koniecznie.
Zupa szczawiowa jest jedną z kilku zup kuchni polskiej o wyrazistym kwaśnym smaku. Jeśli macie już dość ogórkowej, koniecznie wykorzystajcie sezon na to pyszne warzywo i przyrządźcie zielony rarytas. Będziecie zachwyceni jego smakiem.
Przepis na wyborną szczawiową na rosole
Składniki:
1 litr rosołu
1 większy słoik szczawiu
4 większe ziemniaki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
80 g śmietany 12%
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Do podania:
4 ugotowane na twardo jaja
2 łyżki tartego parmezanu
1 pęczek koperku lub natki pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pozbawiamy łupin i siekamy. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy na nim cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podgrzewamy.
W garnku podgrzewamy rosół. Dodajemy do niego zawartość patelni oraz szczaw. Gotujemy przez 5 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do nich kilka łyżek gorącej zupy. Wlewamy do garnka i zagotowujemy. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
W osobnym garnku gotujemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę szczawiową podajemy z posiekaną zieleniną, pokrojonym w ósemki jajem, parmezanem i ziemniakami. Smacznego.
Wskazówki:
W wersji wegańskiej zupy nie zabielamy lub używamy do tego celu śmietanki sojowej. Parmezan można pominąć lub zastąpić go nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Jest to roślinny produkt o delikatnym serowym posmaku. Z jajka w tym wypadku rezygnujemy, a zupę przygotowujemy na warzywnym rosole.

Źródło zdjęcia: canva/amberto4ka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: winiary



































