Smakosze.pl
Szybki bigos z pieczarkami

canva/Lilechka75

Szybki, prosty i pyszny bigos bez suszonych grzybów

1 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Bigos jest jedną z często jadanych potraw na bazie kapusty. Popularne danie kuchni polskiej nabiera aromatu dzięki grzybom. Jednak nie zawsze mamy je pod ręką. Zastępując suszone skarby lasu pieczarkami, uzyskamy równie smaczną potrawę. Przekonajcie się sami, jak wyśmienita jest kapusta z ich dodatkiem. Szybko zniknie z talerzy.

Receptury na bigos bywają różne. Niektórzy smakosze rezygnują z mięsa na rzecz soczewicy czy kabaczka, podczas gdy inni nie wyobrażają sobie tego dania bez dodatku aromatycznej kiełbasy i mięsa wieprzowego. Mięsna wersja będzie wyśmienita z dodatkiem pieczarek. Są łatwiej dostępne niż grzyby leśne, a ich przygotowanie jest błyskawiczne. Spróbujcie, a zakochacie się w tym smaku.

Barszcz czerwony Magdy Gessler

Kultowy, najlepszy na świecie barszcz czerwony od Magdy Gessler

CZYTAJ DALEJ

Przepis na prosty bigos z pieczarkami

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 500 g świeżej kapusty

  • 200 g mięsa wieprzowego

  • 500 g kiełbasy jałowcowej

  • 800 g drobnych pieczarek

  • 2 średnie cebule

  • 2 duże ząbki czosnku

  • 4 łyżki przecieru pomidorowego

  • po 1 łyżce kminku i majeranku

  • pół łyżeczki zmielonej kolendry

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna pieprzu czarnego

  • 3 kulki jałowca

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Kiszoną kapustę płuczemy pod bieżącą wodą i zagotowujemy w garnku z grubym dnem. Świeżą kapustę szatkujemy i przelewamy kilkukrotnie wrzątkiem. Dodajemy ją do gotującej się kapusty kiszonej i mieszamy. Wrzucamy przyprawy ziarniste i liście laurowe.

Pieczarki oczyszczamy ręcznikiem papierowym i kroimy na połówki. Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebule. Pod koniec wrzucamy czosnek, a następnie dodajemy pieczarki i dusimy całość na niewielkim ogniu, aż grzyby zmniejszą swoją objętość.

Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy je na patelnię. Podsmażamy chwilę, w tym czasie krojąc kiełbasę na plasterki. Ją również przesmażamy, a następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z kapustą. Wypłukujemy „smak” z patelni, wlewając na nią trochę płynu z kapusty, opłukując nim naczynie i przenosząc go z powrotem do garnka.

Dodajemy suszone przyprawy i przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy, jeśli zachodzi taka konieczność. Gotowanie kończymy, gdy kapusta zmięknie. Danie podajemy na ciepło ze świeżym chlebem. Smacznego.

Bigos z pieczarkami

Bigos z pieczarkami podajcie ze świeżym pieczywem

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >