Szybki, prosty i pyszny bigos bez suszonych grzybów
Bigos jest jedną z często jadanych potraw na bazie kapusty. Popularne danie kuchni polskiej nabiera aromatu dzięki grzybom. Jednak nie zawsze mamy je pod ręką. Zastępując suszone skarby lasu pieczarkami, uzyskamy równie smaczną potrawę. Przekonajcie się sami, jak wyśmienita jest kapusta z ich dodatkiem. Szybko zniknie z talerzy.
Receptury na bigos bywają różne. Niektórzy smakosze rezygnują z mięsa na rzecz soczewicy czy kabaczka, podczas gdy inni nie wyobrażają sobie tego dania bez dodatku aromatycznej kiełbasy i mięsa wieprzowego. Mięsna wersja będzie wyśmienita z dodatkiem pieczarek. Są łatwiej dostępne niż grzyby leśne, a ich przygotowanie jest błyskawiczne. Spróbujcie, a zakochacie się w tym smaku.
Przepis na prosty bigos z pieczarkami
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
500 g świeżej kapusty
200 g mięsa wieprzowego
500 g kiełbasy jałowcowej
800 g drobnych pieczarek
2 średnie cebule
2 duże ząbki czosnku
4 łyżki przecieru pomidorowego
po 1 łyżce kminku i majeranku
pół łyżeczki zmielonej kolendry
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
4 ziarna pieprzu czarnego
3 kulki jałowca
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Kiszoną kapustę płuczemy pod bieżącą wodą i zagotowujemy w garnku z grubym dnem. Świeżą kapustę szatkujemy i przelewamy kilkukrotnie wrzątkiem. Dodajemy ją do gotującej się kapusty kiszonej i mieszamy. Wrzucamy przyprawy ziarniste i liście laurowe.
Pieczarki oczyszczamy ręcznikiem papierowym i kroimy na połówki. Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebule. Pod koniec wrzucamy czosnek, a następnie dodajemy pieczarki i dusimy całość na niewielkim ogniu, aż grzyby zmniejszą swoją objętość.
Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy je na patelnię. Podsmażamy chwilę, w tym czasie krojąc kiełbasę na plasterki. Ją również przesmażamy, a następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z kapustą. Wypłukujemy „smak” z patelni, wlewając na nią trochę płynu z kapusty, opłukując nim naczynie i przenosząc go z powrotem do garnka.
Dodajemy suszone przyprawy i przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy, jeśli zachodzi taka konieczność. Gotowanie kończymy, gdy kapusta zmięknie. Danie podajemy na ciepło ze świeżym chlebem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na bajecznie pyszne placki ziemniaczane z majonezem. Wyjdą delikatne i chrupiące
Szybka, tania i rozgrzewająca zupa fasolowa na maśle. Mięso będzie zbędne
Babcina receptura na kopytka bez dodatku jajek - wyjdą miękkie jak marzenie
Źródło: gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram