Smakosze.pl Przepisy Jak usmażyć ozorki, żeby były miękkie?
CCat82, Getty Images

Jak usmażyć ozorki, żeby były miękkie?

6 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ozorki wieprzowe nie są produktem, który współcześni młodzi ludzie chcą jeść jak najczęściej. Dawniej dostępność mięsa nie była taka jak dzisiaj, więc musieliśmy radzić sobie w inny sposób. Ozorki stanowiły dobry substytut - były także bardzo zdrowe.

Sporym problemem może się okazać ich twardość. Mięso z ozorków jest wyjątkowo twarde, zbite i sztywne, dlatego wymaga odpowiedniego przygotowania. Wystarczy gotować je we wrzątku około 1 godziny, a mięso zmięknie i będzie wspaniale pyszne.

Ozorki wieprzowe rarytasem sprzed lat

W wielu przepisach na ozorki można zauważyć obecność owoców. Nie są one w żadnym wypadku przypadkowe - ozorki z brzoskwiniami, jabłkami czy gruszkami komponują się wręcz idealnie. Równie doskonałym dodatkiem jest chrzan, którego ostry smak podkreśla aromat mięsa.

Jeśli tęskno ci do czasów PRL-u, bądź chcesz pokazać swoim dzieciom, jak jadali ich rodzice, gdy ci byli w ich wieku, spróbuj wykonać poniższą recepturę. Jest zaskakująco prosta, a finalny efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.

Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, ile razy bezpiecznie można odgrzewać jedzenie ze świąt. W tym tekście z kolei prezentujemy zalety picia soku z brzozy, który pozwala zachować zdrowie na dłużej.

Źródło: arfo, Getty Images

Przepis na ozorki z chrzanem

Składniki:

  • 4 ozorki wieprzowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 1/2 cebuli

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1/2 selera

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • pieprz ziarnisty

  • sól

  • 4 łyżki chrzanu

  • 50 ml gęstej śmietanki 30 proc.

  • 2 łyżki mąki

  • cukier, sól i pieprz

Zacznij od dokładnego umycia ozorków i usunięcia gruczołów po bokach języków. Teraz zalej je wrzątkiem i zacznij gotować na średnim ogniu. Po 45 minutach dodaj seler, pietruszkę, marchew, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty i gotować kolejne 45 minut.

Po ugotowaniu wyciągnij ozory i zanurz je w zimnej, najlepiej lodowatej wodzie. Ściągnij z nich wierzchnią sztywną skórę. Do wywaru wlej rozrobioną w wodzie odrobinę mąki i zagotuj. Mieszaj całość do momentu, aż stanie się gęsty i klejący niczym sos.

Wrzuć chrzan, dopraw solą i cukrem. Ozory pokrój w plastry i z powrotem wrzuć do garnka z sosem. Gotuj całość przez 5 minut, wlej śmietanę i podawaj. Danie doskonale pasuje do klusek śląskich i modrej kapusty. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy