Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jak wybrać idealnego arbuza?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 23:04

Jak wybrać idealnego arbuza?

Arbuz arbuzowi nierówny
Pexels / Marco Antonio Victorino

Arbuz cieszy się sporą popularnością wśród wielbicieli owoców. Na sklepowych półkach dostaniemy go bez najmniejszych problemów. Warto wiedzieć, czym powinien cechować się idealny arbuz. Dojrzałe owoce poznamy między innymi po żółtym przebarwieniu na spodzie.

Smakowity arbuz niejednokrotnie wywoływał u nas zachwyt. Wszystko przez jego niepowtarzalne walory smakowe, które są najbardziej wyraziste wówczas, gdy owoce są dojrzałe. Już teraz przekonaj się, jak sprawdzić, czy mamy do czynienia z dobrym arbuzem.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Który arbuz będzie najlepszy?

Przed taką zagwozdką staje wielu smakoszy, którzy udają się do sklepu po uwielbiane owoce. Nie od dziś wiadomo, że arbuz smakuje najlepiej, kiedy jest odpowiednio dojrzały. Można go wykorzystać, chociażby w przepysznej sałatce owocowej.

Na szczęście istnieją proste sposoby, które zaoszczędzą nam ewentualnego rozczarowania. Dobry arbuz powinien mieć na swojej powierzchni żółtą plamę. Jest ona miejscem, w którym owoc styka się z ziemią. Im przebarwienie będzie ciemniejsze, tym lepiej.

Jeśli arbuz ma na sobie białą plamę, oznacza to, że jeszcze nie jest dojrzały. W takim przypadku lepiej wybrać inny owoc. Kolor nie jest jedyną cechą, po której poznamy idealnego arbuza. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Okazuje się, że dojrzałość arbuza można ocenić po dźwięku, który usłyszymy po zastukaniu w jego powierzchnię. Jeśli będzie dudniący, wówczas owoc powinien zachwycić nas swoim smakiem.

Czym jeszcze powinien charakteryzować się idealny arbuz?

Nie bez znaczenia jest także wielkość arbuza. Dojrzałe owoce są większe. Tym samym najlepiej wybierać te duże i średnie. Mniejsze nie będą smakowały równie dobrze. Warto również zerknąć na ogonek arbuza.

Jeśli arbuz jest dojrzały, wówczas jego ogonek będzie wyschnięty. W przypadku młodych owoców końcówka przeważnie jest lekko zielona. Oczywiście nie możemy zapomnieć o samym umaszczeniu arbuza.

Powierzchnia arbuza jest pokryta siecią ciemnozielonych przebarwień. Ich większa ilość świadczy o dojrzałości owoców. Nie można także zapomnieć o tym, że najsłodsze będą arbuzy, które są ciemniejsze. W jednym z wcześniejszych artykułów wspominaliśmy o nietypowym zastosowaniu popularnych owoców.

Arbuzy smakują fantastycznie
Arbuzy smakują fantastycznie

Canva / Deyan Georgiev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Pyszności

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Dieta