Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wybrać świeży bób?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 16.06.2021 02:00

Jak wybrać świeży bób?

bób-jest-przepyszny
Pexels / Ilaria

Bób jest nie lada specjałem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby go z miłą chęcią. Oczywiście najlepiej smakuje świeży bób. Warto wiedzieć, jak go rozpoznać. Dobry produkt rozpoznamy po jego skórce. Nie powinno być na niej żadnych przebarwień.

Smakowity bób wiele razy przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Wszystko dzięki jego niecodziennym walorom smakowym. W sklepach i na straganach możemy już napotkać bób. Jak wybrać ten najlepszy?

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Świeży bób rozpoznasz na pierwszy rzut oka

Sezon na bób można rozpocząć za otwarty. Na razie możemy się natknąć na świeże warzywa. Jednak wraz z upływem czasu rośnie szansa na to, że bób będzie starszy. Wówczas nie będzie smakował on aż tak dobrze.

Niedawno przedstawialiśmy przepis na pyszny smażony bób. Dziś skupimy się na kwestii wybierania smakołyków najlepszej jakości. Każdy powinien wiedzieć, jak rozpoznać świeży bób. Wystarczy zwracać uwagę na detale.

Dobry bób poznamy po tym, że na jego skórce nie ma żadnych przebarwień. Oprócz tego powinna być ona gładka i zielona. Właśnie taki bób będzie smakował najlepiej. Nie bez znaczenia są również ogonki warzywa. Należy wystrzegać się takich, które przybrały brązową lub pomarańczową barwę. Wówczas bób może być zepsuty.

Świeży bób może mieć intensywnie zielony kolor. Wraz z upływem czasu staje się on coraz bledszy, aż finalnie zaczyna przechodzić w brąz. Młody bób rozpoznamy też po ugotowaniu. Skórka odchodzi z niego znacznie łatwiej.

Przeważnie bób sprzedawany jest w plastikowych woreczkach. W takich warunkach nietrudno o skraplanie się wody. Zwłaszcza jeśli opakowanie jest wystawione na działanie słońca. Lepiej wybierać bób, który nie leży w pełnym świetle. W takich warunkach nietrudno o to, by przysmak stracił swoje walory.

Jak przechowywać bób?

Plastikowe torebki strunowe nie są najlepszym sposobem przechowywania bobu. Kiedy już kupimy smakołyk i wrócimy z nim do domu, najlepiej przesypać go do papierowej torebki lub pojemnika na żywność.

Świeży bób smakuje najlepiej
Świeży bób smakuje najlepiej

(Canva / AtWaG)

Gdy bób umieścimy w stosownym opakowaniu, powinniśmy wstawić go do lodówki. W przypadku świeżych warzyw takie zabezpieczenie sprawi, że będą one zdatne do spożycia nawet po tygodniu.

Jeśli kupiliśmy stary bób, wówczas należy zjeść go tego samego dnia. W przeciwnym wypadku nie będzie on tak smaczny, a oprócz tego może przyczynić się to uporczywych wzdęć. Warto wiedzieć, kto nie powinien sięgać po bób.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Radio ZET Styl Życia; Fakt

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Gotowanie