Smakosze.pl
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

canva/GerdSchiffler, Pixabay

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

11 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Brzoskwinia jest smacznym i zdrowym owocem. Niektórzy z nas jednak rezygnują z jej jedzenia ze względu na trudność w pozbyciu się pestki i pokrojenia owocu. Okazuje się jednak, że istnieje prosta metoda, która uwolni nas od tego problemu. Wystarczy nieco inaczej przeciąć owoc.

Patent na usunięcie pestki z brzoskwini zaprezentowany przez pewną instagramerkę jest skuteczny i zadziwiająco prosty. Co ważne, nie wymaga korzystania ze specjalnych przyrządów, a nawet wybitnej zręczności. Na czym polega

Lody z 3 składników są idealne na upały

Najprostsze domowe lody na bazie jogurtu. Wystarczą tylko 3 składniki

CZYTAJ DALEJ

Wiemy, jak usunąć pestkę brzoskwini? Prosta sztuczka pozwoli sprawnie pozbyć się niejadalnego elementu

Wystarczy niezbyt duży, dość ostry nóż, by oczyścić owoc. Na czym polega sekret zaprezentowanej metody? Kluczowe jest odpowiednie przecięcie brzoskwini. Zamiast kroić ją wzdłuż naturalnie występującego „pęknięcia”, należy poprowadzić nóż prostopadle do niego.

Gdy już natniemy owoc dookoła, wystarczy lekko przekręcić obie połówki w przeciwnych kierunkach, by je rozdzielić. Tę, w której nadal tkwi pestka, tniemy raz jeszcze w ten sam sposób i ponownie delikatnie obracamy. Po chwili nasza brzoskwinia jest już bez pestki i nadal wygląda estetycznie. Teraz możemy rozdrobnić ja wedle uznania i dodać do sałatki lub zjeść.

Dlaczego warto sięgać po brzoskwinię?

Spożywanie sezonowych owoców jest istotnym elementem zdrowej diety. Brzoskwinie, które pojawiają się w sierpniu, nie są wyjątkiem. Owoc zawiera szereg cennych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm.

Znajdziemy w nich m.in. sporą dawkę witaminy A, C, E i K, znaczną ilość przeciwutleniaczy oraz pierwiastki takie jak mangan czy potas. Owoc warto jeść ze skórką, która jest lekkostrawna i zawiera najwięcej wspomnianych dobroczynnych substancji.

Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji na temat brzoskwiń. Z tego artykułu dowiecie się jak zrobić z nich smaczny domowy dżem. Ten natomiast zawiera prosty przepis na smakowite racuchy, w którym zastępujemy jabłka właśnie tym pysznym owocem.

wiemy, jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini

canva/puhimec

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: IG/itsholly

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

rosół z imbirem

Porady

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
zielona część pora

Porady

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania

Czytaj więcej >
jak zagęścić gulasz

Porady

Czym zagęścić gulasz? Mąka nie jest jedynym sposobem

Czytaj więcej >
suszone grzyby

Porady

Jakich grzybów lepiej nie suszyć? Łatwo o ogromny błąd

Czytaj więcej >