Jak wyczyścić przypalony garnek przy pomocy octu?
Nawet kilka chwil braku uwagi może skończyć się ogromną katastrofą i koniecznością wyrzucenia przypalonego jedzenia. Co jednak zrobić z garnkiem, z którego spalone resztki wcale nie chcą odejść? Świetnie sprawdza się w tym celu ocet, który wystarczy wlać do zabrudzonego naczynia i wygotować.
Przypalone garnki i patelnie sprawiają nie lada kłopoty. Jedzenie gotowane przy ich użyciu jest niesmaczne i przede wszystkim niezdrowe, a doczyszczenie spalenizny jest ogromnie trudnym wyzwaniem.
Jeśli więc borykasz się z takim kłopotem i chcesz sięgnąć po sklepową chemię, mamy znacznie lepsze rozwiązanie. Ocet, łatwo dostępny produkt w większości domów, poradzi sobie ze spalenizną w kilka chwil.
Przypalony garnek zalej octem
Ocet ma działanie rozpuszczające i zmiękczające na różnych osadach, w tym przypalonej żywności w garnkach. Długie szorowanie przypalonych naczyń nie daje zazwyczaj zbyt dobrych efektów, lecz poniższa metoda zawsze działa.
Do garnka wlej wystarczająco dużo octu, aby przykrył przypaloną część metalu. Naczynie postaw na gazie, odpal go i doprowadź płyn do wrzenia. Gotuj ocet do tego momentu, aż węgiel zacznie powoli odchodzić od ścianek.
Po wszystkim wylej gorący ocet, a wnętrze garnka umyj czystą wodą i płynem do naczyń. Po spłukaniu będzie lśnił jak nowy i nikt nie będzie w stanie rozpoznać, że wcześniej nie nadawał się do codziennego użytku.
Kostka do zmywarki na przypalony garnek
Czasem bywa tak, że ostatnia butelka octu już się skończyła, lecz ciągle trzeba wyczyścić naczynie. Wtedy z pomocą przychodzi najzwyklejsza kostka do zmywarki, która w połączeniu z ciepłem i wodą zmiękczy każdą spaleniznę.
W celu zastosowania kostki wlej wodę do garnka, który chcesz wyczyścić i doprowadź ją do wrzenia. Wyłącz gaz, wrzuć kostkę do zmywarki i odstaw garnek na godzinę pod przykryciem. Przez ten czas chemia rozpuści osad i brud.
Pamiętaj, aby nie czyścić garnków drucianymi lub twardymi zmywakami. Ostre krawędzie mogą porysować delikatny metal, który w przyszłości łatwiej będzie się brudził i przypalał. Dla przyszłego spokoju warto dbać o swoje sprzęty.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy kolor skorupki jajka ma znaczenie. Ten tekst wyjawia przepis na soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie.
Źródło zdjęcia: canva/SingerGM, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: winiary