Smakosze.pl

canva/Willowpix, Getty Images Signature

Jak wyczyścić przypalony garnek przy pomocy octu?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Nawet kilka chwil braku uwagi może skończyć się ogromną katastrofą i koniecznością wyrzucenia przypalonego jedzenia. Co jednak zrobić z garnkiem, z którego spalone resztki wcale nie chcą odejść? Świetnie sprawdza się w tym celu ocet, który wystarczy wlać do zabrudzonego naczynia i wygotować.

Przypalone garnki i patelnie sprawiają nie lada kłopoty. Jedzenie gotowane przy ich użyciu jest niesmaczne i przede wszystkim niezdrowe, a doczyszczenie spalenizny jest ogromnie trudnym wyzwaniem.

Jeśli więc borykasz się z takim kłopotem i chcesz sięgnąć po sklepową chemię, mamy znacznie lepsze rozwiązanie. Ocet, łatwo dostępny produkt w większości domów, poradzi sobie ze spalenizną w kilka chwil.

Przypalony garnek zalej octem

Ocet ma działanie rozpuszczające i zmiękczające na różnych osadach, w tym przypalonej żywności w garnkach. Długie szorowanie przypalonych naczyń nie daje zazwyczaj zbyt dobrych efektów, lecz poniższa metoda zawsze działa.

Do garnka wlej wystarczająco dużo octu, aby przykrył przypaloną część metalu. Naczynie postaw na gazie, odpal go i doprowadź płyn do wrzenia. Gotuj ocet do tego momentu, aż węgiel zacznie powoli odchodzić od ścianek.

Po wszystkim wylej gorący ocet, a wnętrze garnka umyj czystą wodą i płynem do naczyń. Po spłukaniu będzie lśnił jak nowy i nikt nie będzie w stanie rozpoznać, że wcześniej nie nadawał się do codziennego użytku.

Kostka do zmywarki na przypalony garnek

Czasem bywa tak, że ostatnia butelka octu już się skończyła, lecz ciągle trzeba wyczyścić naczynie. Wtedy z pomocą przychodzi najzwyklejsza kostka do zmywarki, która w połączeniu z ciepłem i wodą zmiękczy każdą spaleniznę.

W celu zastosowania kostki wlej wodę do garnka, który chcesz wyczyścić i doprowadź ją do wrzenia. Wyłącz gaz, wrzuć kostkę do zmywarki i odstaw garnek na godzinę pod przykryciem. Przez ten czas chemia rozpuści osad i brud.

Pamiętaj, aby nie czyścić garnków drucianymi lub twardymi zmywakami. Ostre krawędzie mogą porysować delikatny metal, który w przyszłości łatwiej będzie się brudził i przypalał. Dla przyszłego spokoju warto dbać o swoje sprzęty.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się, czy kolor skorupki jajka ma znaczenie. Ten tekst  wyjawia przepis na soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie.

Przypalony garnek

Źródło zdjęcia: canva/SingerGM, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >

Porady

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >

Porady

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >

Porady

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >

Porady

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Tomasz Strzelczyk pokazał jak smażyć karpia, aby mąka się nie paliła. Mało znany sposób
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Ten stary patent stosują sami najlepsi kucharze
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Wigilijny kompot z suszu pod znakiem zapytania? Takiej sytuacji nigdy nie było
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od miesięcy sypię tę przyprawę do kawy i schudłam już 3 kg. Ma ogromne właściwości
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy można przechowywać jedzenie na balkonie? Tysiące Polaków co roku popełnia opłakany błąd
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >