Smakosze.pl
Bataty — słodkie ziemniaki w kuchni

canva/zeleno

Jak wykorzystać w kuchni bataty?

11 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, są coraz częściej spotykanym w sklepach warzywem, które można przemienić w wiele pysznych dań. Zdradzamy co jeszcze, oprócz klasycznych, słodkich frytek, możecie z nich przygotować. Będziecie zaskoczeni, jak wiele

Słodkie ziemniaki mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Pasują zarówno do dań wytrawnych, jak i roślinnych deserów. Weganie robią z nich także warzywny ser, który do złudzenia przypomina oryginalny specjał. Dowiedzcie się, dlaczego warto sięgać po batata i jak najlepiej go użyć.

Przygotowanie ciasta na biszkopt

Dlaczego warto dodać ocet do biszkoptu?

CZYTAJ DALEJ

Zalety spożywania batatów są liczne

Warzywo to oprócz przystępnego smaku, zawiera szereg korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, stanowiąc między innymi bogate źródło żelaza, potasu, miedzi czy manganu. Bataty zawierają również sporą ilość beta-karotenu i witaminy C, dzięki czemu pomagają zachować dobry wzrok i zdrową skórę oraz prawidłową odporność organizmu.

Słodki ziemniak zapewni nam także sporą dozę białka i błonnika, które na długo nas nasycą. Ma przy tym niski indeks glikemiczny, jest lekkostrawne i wbrew pozorom niskokaloryczne. Korzyści z ich spożywania będą, więc czerpać zarówno diabetycy, jak i osoby na dietach roślinnych czy redukcyjnych.

Co można zrobić z batatów?

Najprostszym pomysłem będzie przygotowanie purée. Będzie ono idealne do przyrządzenia zapiekanki pasterskiej. Sprawdzi się też jako baza do placków czy pasty kanapkowej — zarówno tej słodkiej, jak i bardziej wytrawnej. Połączcie batata z kakao i słodzikiem np. cukrem lub syropem klonowym, a przyrządzicie krem lepszy od nutelli.

Amatorów pikantnych dań zachwyci informacja, że bataty doskonale komponują się z ostrymi sosami na bazie chilli. Połączcie ostrą papryczkę z oliwą, sokiem z pomarańczy i odrobiną sosu sojowego, a uzyskacie wyjątkowo smaczną marynatę. Z pieczonymi łódeczkami będzie wyśmienita.

Podobną marynatę z powodzeniem wykorzystacie też jako sos do sałatki makaronowej z dodatkiem słodkiego ziemniaka. Jeśli dodacie do niej świeżego szpinaku, pieczonego buraka i pomidorki cherry uzyskacie naprawdę pyszną kombinację. Spróbujcie też podpieczone ziemniaczki połączyć z rozmarynem, karmelizowaną czerwoną cebulą i dowolną kaszą — będą wyśmienite.

Batata podobnie jak klasyczne ziemniaki możecie zapiec z farszem. Wyprobujcie np. gotowaną w pomidorach ciecierzycę z dodatkiem fety i szpinaku. Kompozycja będzie fenomenalna, jeśli przyprawicie ją czosnkiem i kolendrą. Dobrze sprawdzi się też sos boloński.

Pieczone bataty z dodatkami

Pieczone bataty doskonale smakują zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej

Źródło zdjęcia: canva/ALLEKO

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se, przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

jarmuż

Produkty

Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?

Czytaj więcej >
Biedronka sklep

Produkty

Co czeka na nas w Biedronce od poniedziałku?

Czytaj więcej >
Kawa z odrobiną sody nie będzie kwaśna

Produkty

Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?

Czytaj więcej >
Estragon — jak go wykorzystać w kuchni?

Produkty

Zaskakujące zastosowania estragonu w codziennym gotowaniu

Czytaj więcej >
Cykoria jest smaczna i zdrowa

Produkty

Dlaczego warto jeść cykorię i jak ją przygotować?

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto dodawać do kawy kurkumę?

Czytaj więcej >