Jak wykorzystać w kuchni bataty?
Bataty, czyli słodkie ziemniaki, są coraz częściej spotykanym w sklepach warzywem, które można przemienić w wiele pysznych dań. Zdradzamy co jeszcze, oprócz klasycznych, słodkich frytek, możecie z nich przygotować. Będziecie zaskoczeni, jak wiele
Słodkie ziemniaki mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Pasują zarówno do dań wytrawnych, jak i roślinnych deserów. Weganie robią z nich także warzywny ser, który do złudzenia przypomina oryginalny specjał. Dowiedzcie się, dlaczego warto sięgać po batata i jak najlepiej go użyć.
Zalety spożywania batatów są liczne
Warzywo to oprócz przystępnego smaku, zawiera szereg korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, stanowiąc między innymi bogate źródło żelaza, potasu, miedzi czy manganu. Bataty zawierają również sporą ilość beta-karotenu i witaminy C, dzięki czemu pomagają zachować dobry wzrok i zdrową skórę oraz prawidłową odporność organizmu.
Słodki ziemniak zapewni nam także sporą dozę białka i błonnika, które na długo nas nasycą. Ma przy tym niski indeks glikemiczny, jest lekkostrawne i wbrew pozorom niskokaloryczne. Korzyści z ich spożywania będą, więc czerpać zarówno diabetycy, jak i osoby na dietach roślinnych czy redukcyjnych.
Co można zrobić z batatów?
Najprostszym pomysłem będzie przygotowanie purée. Będzie ono idealne do przyrządzenia zapiekanki pasterskiej. Sprawdzi się też jako baza do placków czy pasty kanapkowej — zarówno tej słodkiej, jak i bardziej wytrawnej. Połączcie batata z kakao i słodzikiem np. cukrem lub syropem klonowym, a przyrządzicie krem lepszy od nutelli.
Amatorów pikantnych dań zachwyci informacja, że bataty doskonale komponują się z ostrymi sosami na bazie chilli. Połączcie ostrą papryczkę z oliwą, sokiem z pomarańczy i odrobiną sosu sojowego, a uzyskacie wyjątkowo smaczną marynatę. Z pieczonymi łódeczkami będzie wyśmienita.
Podobną marynatę z powodzeniem wykorzystacie też jako sos do sałatki makaronowej z dodatkiem słodkiego ziemniaka. Jeśli dodacie do niej świeżego szpinaku, pieczonego buraka i pomidorki cherry uzyskacie naprawdę pyszną kombinację. Spróbujcie też podpieczone ziemniaczki połączyć z rozmarynem, karmelizowaną czerwoną cebulą i dowolną kaszą — będą wyśmienite.
Batata podobnie jak klasyczne ziemniaki możecie zapiec z farszem. Wyprobujcie np. gotowaną w pomidorach ciecierzycę z dodatkiem fety i szpinaku. Kompozycja będzie fenomenalna, jeśli przyprawicie ją czosnkiem i kolendrą. Dobrze sprawdzi się też sos boloński.
Źródło zdjęcia: canva/ALLEKO
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se, przepisy