Jak wykorzystać w kuchni cząber?
Cząber jest przyprawą znaną od wieków - już starożytni Rzymianie i Grecy doceniali jego zapach, smak i właściwości. Najlepiej komponuje się z różnymi fasolami, którym znacznie poprawia walory smakowe. Dodatkowo ułatwia trawienie tego typu produktów, zmniejszając ryzyko wystąpienia wzdęć.
Cząber nie jest obecnie zbyt popularną przyprawą w kuchni polskiej, lecz zdecydowanie warto ponownie zacząć go stosować. Dawniej nasi przodkowie często wykorzystywali go podczas gotowania prostych i sycących posiłków.
Poza wspaniałym aromatem, przypominającym nieco zapach macierzanki, cząber charakteryzuje się jeszcze jedną, bardzo istotną cechą. Mianowicie przyprawa pozytywnie wpływa na trawienie i zapobiega nieprzyjemnym wzdęciom.
Do czego dodawać cząber podczas gotowania?
Przede wszystkim cząber wrzucany jest do potraw z warzywami motylkowatymi, czyli strączkowymi, a także warzywami kapustnymi. W takim towarzystwie cząber może oddać to, co ma najlepsze.
Oczywiście podstawą w kontekście kulinarnym jest smak, który dzięki cząbrowi będzie znacznie lepszy, intensywniejszy i przyjemniejszy. Nawet niewielka ilość cząbru może dać niesamowity efekt.
Dobrze komponuje się również z daniami pełnymi grzybów, ziemniaków czy kiszonych ogórków. Niektórzy dodają cząber do zapiekanek z dużą ilością wędzonych mięs i żółtego sera.
Właściwości cząbru
Cząber poza pysznym smakiem, używany jest w gotowaniu z powodu właściwości łagodzących problemy gastryczne po zjedzeniu ciężkostrawnych posiłków. Dlatego paruje się go zwykle z fasolami i kiszoną kapustą.
Cząber ma właściwości przeciwbakteryjne, działa rozkurczowo, przeciwbiegunkowo, wiatropędnie, a także łagodzi stany zapalne układu pokarmowego. Pełny jest również sodu oraz potasu.
Podczas dorzucania zioła do dania, pamiętaj, aby nie rozdrabniać gałązek i liści na mniejsze kawałki. Rozkruszony cząber nabiera nieco gorzkiego posmaku, dlatego zawsze używaj z gałązek w całości.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak hodować czosnek w plastikowych butelkach. Ten tekst wyjawia przepis na cukinię marynowaną w miodzie i kurkumie.
Źródło zdjęcia: canva/precinbe, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se.pl; wylecz.to