Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jak wykorzystać w kuchni morwę białą?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 12.12.2021 01:00

Jak wykorzystać w kuchni morwę białą?

biała morwa
canva/freemaan

Jeśli masz problem z wysokim poziomem cholesterolu czy cukru we krwi, z pewnością przyjmujesz leki. Jednak ich działanie możesz też wspomóc naturalnymi środkami. A tak naprawdę nie środkami, a pysznościami, które mają pozytywny wpływ na twój organizm. Należy do nich m.in. morwa. A wiesz, jak wykorzystać w kuchni morwę białą?

Morwa biała jest owocem drzewa, które często można spotkać w parku. Osiąga spore rozmiary, bo dorasta nawet do 12 m wysokości. Owoce kształtem przypominają nieco jeżyny, ale mają biały kolor, nieraz z fioletowym nalotem, z czasem robią się ciemnofioletowe.

Ze względu na ciemniejącą barwę, morwa biała czasem jest mylona z morwą czarną. Ta jednak występuje u nas dość rzadko, bo jest mało odporna na mróz. Owoce morwy są słodkie, smaczne i bardzo zdrowe.

Jak wykorzystać w kuchni morwę białą?

Owoce morwy białej dojrzewają w lipcu i wtedy możesz z nich przygotować przeróżne, zdrowe przysmaki. Niektórzy robią z niej kompot, który można wypić od razu po przygotowaniu lub zawekować i zachować na zimę.

Morwa doskonale nadaje się na konfitury, które potem przez cały rok można jeść na pieczywie, dodawać do ciast, deserów czy herbaty.

Można z nich też zrobić dżem. Warto wtedy połączyć je z innymi owocami, np. gruszkami, które dzięki swojej twardości dodadzą przetworowi ciekawszej konsystencji. Taki dżem z morwą doskonale urozmaici codzienne śniadania.

Z morwy białej robi się też sok, który ze względu na dużą zawartość cennych składników, jest prawdziwą bombą witaminową. Warto po niego sięgnąć zwłaszcza zimą, by wzmocnić swój organizm.

Owoce morwy białej można też suszyć. Są bardzo słodkie, w smaku przypominają nieco rodzynki i w podobny sposób można je wykorzystywać.

Wielbiciele trunków, mogą z morwy przygotować znakomitą nalewkę. Najsmaczniejsza jest po kilku miesiącach dojrzewania.

Owoce morwy na zdrowie

A jakie właściwości mają owoce białej morwy? Dzięki temu, że zawierają witaminy, sole mineralne, kwasy organiczne i flawonoidy, wykazują szerokie działanie lecznicze.

Pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, obniżają też poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Poza tym działają wzmacniająco, przeciwgorączkowo, łagodzą bóle żołądka, hamują biegunki. Chronią nas przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, pomagają też zrzucić zbędne kilogramy.

Owoce morwy najlepiej jeść świeże, gdy są dobrze dojrzałe. Wyciśnięty z nich sok korzystnie działa przy arytmii, miażdżycy, chorobach nerek i suchym kaszlu.

Jednak warto też sięgać po morwowe przetwory, a zwłaszcza po coraz popularniejsze, suszone owoce morwy. Ponieważ zawierają dużo żelaza i wapnia, bardzo dobrze regenerują organizm po dużym wysiłku fizycznym. Można je jeść na przekąskę, dodawać do owsianki, koktajli, deserów czy ciast.

Na naszej stronie znajdziesz też więcej informacji na temat zdrowych produktów. Dowiedz się, dlaczego warto jeść mandarynki, a także jakie są zalety naparu z kopru włoskiego.

morwa biała
morwa biała

Źródło zdjęcia: canva/bbbrrn

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kobieta.dziennik, kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Dieta Cukier