Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wykorzystać w kuchni sok z brzozy? Pomysłów nie brakuje
Renata Materlińska
Renata Materlińska 17.03.2022 01:00

Jak wykorzystać w kuchni sok z brzozy? Pomysłów nie brakuje

sok z brzozy
canva/alvintus

Zbliża się wiosna, a wraz z nią przychodzi czas na sezonowe rarytasy. Jednym z nich jest sok z brzozy. Dziś powiemy wam, jak wykorzystać w kuchni sok z brzozy. Pomysłów na jego wykorzystanie nam nie brakuje. Koniecznie sprawdźcie, jak możecie ten zdrowy specjał wykorzystać.

Wraz z nadejściem wiosny wraca nam dobry nastrój, a w kuchni pojawiają się wiosenne przysmaki. Są one niezwykle wartościowe, bo świeżo zebrane i obfitujące w cenne składniki. Jednym z takich niezwykłych, wiosennych specjałów jest sok z brzozy. Zobaczcie, do czego można go wykorzystać i w jaki sposób go zbierać.

Jak wykorzystać w kuchni sok z brzozy? Pomysłów nie brakuje

Sok z brzozy nazywany jest bzowiną lub oskołą. Nie ma zapachu ani koloru. W smaku jest dość neutralny, lekko słodkawy. Dlatego ma dość szerokie, uniwersalne zastosowanie.

Sok z brzozy można pić jak naturalny napój izotoniczny, bo zawiera wiele łatwoprzyswajalnych minerałów. Można go też wykorzystać do przygotowania napojów, deserów i potraw. Ważne jednak, by go nie podgrzewać, bo nie tylko pogarsza się jego smak, ale przede wszystkim traci wiele cennych składników.

Dlatego używajmy go w wersji surowej, bez podgrzewania. Dodawajmy go do zimnych napojów i koktajli. Na jego bazie można zrobić domową lemoniadę. Wystarczy oskołę wymieszać z sokiem wyciśniętym z pomarańczy lub cytryny i odrobiną miodu. Po schłodzeniu powstanie pyszny, naturalny napój.

Sok z brzozy można domieszać do zimnej, stygnącej galaretki, po to, by zwiększyć jej wartość odżywczą. Warto go też wykorzystać do przygotowania śniadaniowego musli. Płatki wystarczy zalać niewielką ilością soku z brzozy, a potem wymieszać np. z miodem, owocami.

Kiedy zbierać sok z brzozy?

Najlepszą porą do zbierania soku z brzozy jest wczesna wiosna, tzn. czas, kiedy się ociepli i drzewa puszczą soki.  Zwykle jest to na przełomie marca i kwietnia. Wtedy bez problemu można zebrać sok z naciętego pnia czy obciętej gałęzi. Czas zbioru soku kończy się, gdy na drzewach pojawią się widoczne pączki liściowe. Wtedy sok zwyczajnie przestaje ściekać.

Najprostszym sposobem zbierania soku z brzozy jest obcięcie końca gałęzi i przywiązanie do niej butelki. Jednak większe ilości soku zbierzemy, gdy nawiercimy w pniu otwory o głębokości do 2-4 cm.

Z pnia najlepiej zbierać sok z otworu naciętego na wysokości naszych kolan. W powstały otwór wystarczy włożyć plastikową rurkę (taką jak np. do koktajli) i podstawić pod nią słoik.

Przechowywanie i zastosowanie

Zebrany sok należy trzymać w lodówce do 4 dni. W cieple szybko się psuje. Najlepiej jednak każdego dnia zebrać tyle soku, ile jesteśmy w stanie wypić w ciągu doby. Wtedy sok będzie najsmaczniejszy i najbardziej wartościowy.

By przedłużyć czas przechowywania soku z brzozy, można go zamrozić lub wymieszać ze spirytusem. Trzeba go połączyć w stosunku 1:1 z 70-procentowym spirytusem i pić go po 40 kropli rozcieńczonych w szklance wody.

Z myślą o zdrowiu, sok z brzozy warto pić trzy razy dziennie po 1/4 szklanki. Najlepiej robić to przez 2-3 tygodnie. Sok ten wzmacnia i wspomaga działanie nerek. Dobrze też wpływa na skórę, przyspiesza też gojenie się ran.

W naszym serwisie znajdziesz też informacje, jak pić sok z brzozy, a także, jak zrobić napar z pokrzywy.

koktajl
koktajl

Źródło zdjęcia: canva/Rouzes

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp, fabrykasily, zdrowie.radiozet

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Kuchnia Dieta