Jak zagęścić żurek? Zdradzamy najlepszy trik
Jak uratować rzadki żurek? Jak zagęścić żurek? Czym doprawić żurek? Te pytania bardzo często pojawiają się na forach kulinarnych. Jeśli ugotowałeś za rzadką zupę na Wielkanoc, koniecznie sprawdź, jak zagęścić żurek i czym go doprawić, aby był idealny.
Żurek to gęsta, kwaśna i smaczna zupa. Żurek jest tradycyjnym daniem wielkanocnym, podawanym głównie na świąteczne śniadanie lub obiad. Żurek gotowany na zakwasie żytnim z dodatkiem warzyw, kiełbasy, jajek i majeranku jest jedną z najsmaczniejszych, tradycyjnych zup.
Zupa jest prosta do ugotowania, wystarczy jednak odrobina wody więcej, żeby żurek był rzadki. Sprawdź, jak go uratować w bardzo prosty sposób i co zrobić, jeśli po zagęszczeniu zupa straciła część smaku.
W tym artykule dowiesz się, jak ugotować żurek na zakwasie. Zakwas żytni możesz również przygotować samodzielnie, kilka dni przed gotowaniem żurku, zupa będzie wtedy jeszcze lepsza- tu poznasz przepis na idealny zakwas do żurku.
Jak zagęścić żurek?
Najlepszym sposobem na zagęszczenie żurku jest dodanie zakwasu, na którym gotowałeś zupę. Żytni zakwas wzmocni smak i zagęści potrawę.
Jeśli jednak wykorzystałeś cały zakwas, a obiad ma być podany za kilka chwil, do zagęszczenia zupy wykorzystaj mąkę żytnią lub pszenną- przelej kilka łyżek żurku do pojemnika, ostudź. Do zimnego żurku dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/fascinadora Wymieszaną mąkę przelej do żurku i gotuj kilka minut na wolnym ogniu, w razie potrzeby powtórz czynność, żeby otrzymać idealnie gęstą zupę. Żurek po zagęszczeniu warto spróbować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem i suszonym majerankiem, a będzie pyszny.