Jak zrobić dobry smalec? Mamy niezawodny babciny przepis
Kto ma ochotę na przysmak jak ze zdjęcia? Wiecie, jak zrobić dobry smalec? Mamy niezawodny babciny przepis, według którego przygotujecie pyszny, domowy smalec. Będzie biały, kremowy i bardzo smaczny. Doskonały do smarowania chleba, najlepiej żytniego lub razowego. Oj, będziecie się nim zajadać.
Smalec sprzedawany w kostkach służy głównie do smażenia. Ten do smarowania chleba zwykle pakowany jest w słoiczki lub plastikowe pojemniki. Bywa smaczny, ale jest dość drogi. Jeśli więc macie ochotę na chleb ze smalcem i z kiszonym ogórkiem, jak za dawnych lat, najlepiej przygotujcie go domowym sposobem. Babcia i jej sprawdzony przepis podpowiedzą wam, jak zrobić dobry smalec.
Przepis na domowy smalec
Składniki:
-
50 dag słoniny lub podgardla
-
15 dag wędzonego boczku
-
2 cebule
-
1 jabłko
-
2 ząbki czosnku
-
sól, pieprz
Przygotowanie smalcu z dodatkami
Słoninę lub podgardle pokrój w drobną kostkę, wrzuć do garnka. Podgrzewaj na niedużym ogniu, aż wytopi się cały tłuszcz.
Jeśli chcesz, możesz teraz przy pomocy łyżki cedzakowej wyjąć z tłuszczu skwarki (włóż je do słoiczka i wykorzystaj do innych potraw) lub pozostawić je w smalcu.
Wędzony boczek, obraną cebulę i jabłko pokrój w małą kostkę. Dodaj je do tłuszczu i smaż na małym ogniu, aż zmniejszy się ich objętość i lekko się zrumienią.
Smalec zestaw z ognia i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a także trochę soli i pieprzu.
Smalec rozlej do słoiczków, zakręć i pozostaw do wystygnięcia. Zimny smalec schowaj do lodówki i zużyj w ciągu 2-3 tygodni. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na smalec z dodatkiem mleka , a także recepturę Magdy Gessler na domowy smalec .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu? Zdradzamy najlepsze patenty
-
Przepis na delikatną smażoną rybę w panierce. 1 trik sprawi, że będzie jeszcze lepsza
-
Kalarepa w śmietanie po staropolsku. Idealna przekąska na lato