Jak zrobić kiełbasę w słoikach na zimę? Pamiętaj o 1 składniku, wiele zmienia
Jak zrobić kiełbasę w słoikach na zimę i nie tylko? Pamiętaj o jednym składniku, który wiele zmienia. Jest nim zawiesina zrobiona z wody i żelatyny. Dzięki niej kiełbasa zyska odpowiednią konsystencję i pyszną galaretkę. Będzie idealna na kanapki, zwłaszcza w zestawie z kiszonym ogórkiem.
W sklepach można kupić różne rodzaje kiełbasy, jednak ta zrobiona własnoręcznie zawsze smakuje najlepiej. Jeśli nie chce wam się trudzić z robieniem klasycznej kiełbasy w osłonce, zróbcie domową kiełbasę w słoiku. Zajmie to niewiele czasu, a potem można ją będzie otworzyć w dowolnym momencie.
Składniki:
-
1 kg mięsa wieprzowego, np. łopatki
-
2-3 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka majeranku
-
sól, pieprz
-
250 ml wody
-
1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie kiełbasy w słoikach
Mięso opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Przepuść je przez maszynkę do mielenia o grubych oczkach (np. 0,7 cm).
Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę wprost do mięsa. Dodaj też majeranek, po łyżeczce soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, wystudź. Dodaj do mielonego mięsa, wymieszaj, a potem wyrabiaj całość przez kilka minut.
Przygotowaną masą napełnij wyparzone słoiki do 2/3 ich wysokości. Masę ugnieć, tak by wycisnąć z niej powietrze.
Słoiki szczelnie zamknij. Wstaw do garnka wyściełanego ściereczką. Wlej tyle wody, by sięgała do wysokości mięsa w słoikach.
Słoiki gotuj na niedużym ogniu. Gdy woda w garnku zagotuje się, zmniejsz ogień pod garnkiem i gotuj całość jeszcze godzinę. Po tym czasie wyłącz ogień, a słoiki wystudź w garnku.
Następnego dnia znów zagotuj słoiki w garnku. Potem zmniejsz ogień i gotuj całość jeszcze godzinę. Znów wystudź słoiki w garnku i powtórz czynność trzeciego dnia.
Jeszcze ciepłe słoiki wyjmij z wody i ustaw je na pokrywkach. Gdy wystygną, wytrzyj je i wstaw do lodówki. Kiełbasę ze słoików zużyj w ciągu 3-4 miesięcy.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na białą kiełbasę , a także na domową kaszankę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pyszne żeberka w sosie miodowo-musztardowym. Najprostszy przepis
-
Czy można mrozić ogórki, seler naciowy lub ugotowane ziemniaki? Łatwo popełnić błąd, lepiej wiedzieć
-
Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny
Źródło: tropicielesmaku