Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić krem do ciasta bez tłuszczu?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 11.11.2021 01:00

Jak zrobić krem do ciasta bez tłuszczu?

Jak zrobić krem do ciasta bez tłuszczu?
canva/manyakotic

Jak zrobić krem do ciasta bez tłuszczu? Przygotuj krem z kaszy manny, budyniu i skórki pomarańczowej, który jest doskonałym zamiennikiem kremów na bazie masła. Jest gęsty, słodki, z wyczuwalną nutą wanilii i pomarańczy, idealny do przekładania ciast. Poznaj przepis na krem do ciasta bez tłuszczu.

Krem z kaszy manny, żółtek, budyniu i skórki pomarańczowej jest pysznym i gęstym kremem do przekładania ciast biszkoptowych, tortów, brownie. Krem jest bardzo aromatyczny, delikatny i świetnie łączy się z każdym rodzajem ciasta, nadając im wyjątkowego smaku.

Podczas przygotowywania kremu, często sprawdzaj jego temperaturę i dokładnie mieszaj. Krem musi się delikatnie gotować, ale nie wrzeć na gazie bo może się spalić. Pamiętaj również, aby stopniowo dodawać składniki do mleka, aby krem się nie zważył lub nie miał zbitych grudek.

Jeśli szukasz pomysłu na mało kaloryczne kremy do ciast- tu poznasz ciekawe przepisy na fit kremy z mascarpone i twarogu, bez masła, jajek i śmietany.

Przepis na krem do ciasta bez tłuszczu

Składniki:

  • litr mleka

  • budyń waniliowy

  • 2 opakowania cukru wanilinowego

  • 2 łyżki skórki pomarańczowej

  • 3 żółtka

  • 4 łyżki kaszy manny

Jak zrobić krem do ciasta bez tłuszczu?

Z mleka odlej 1/4 szklanki i rozrób w nim budyń. Resztę wlej, dodaj cukier wanilinowy, skórkę pomarańczową i podgotuj na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści.

Do mleka dodawaj stopniowo po 1 żółtku i łyżce kaszy manny, stale mieszając, pod koniec dodaj budyń waniliowy i podgotuj, aż powstanie gęsty krem.

Kremem przełóż upieczone blaty i wstaw do lodówki na 2 godziny, aby masa dobrze stężała i połączyła się z ciastem.