Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarki i blendera? Mamy niezawodny patent
Wiecie, jak zrobić placki ziemniaczane bez tarki i blendera? Mamy niezawodny patent, który pozwoli wam zapomnieć o tarciu ziemniaków. Przygotujcie placki z gotowanych ziemniaków, a wyjdą takie, jak lubicie, czyli chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Zapraszamy do kuchni.
Polska kuchnia ziemniakami stoi. Ziemniaki podajemy jako dodatek do obiadu, gotujemy też z nimi zupy, robimy z nich zapiekanki i placki. Te ostatnie, mają jednak jedną wadę — wymagają użycia tarki.
Jeśli chcecie uniknąć tej mozolnej pracy, przygotujcie placki z gotowanych ziemniaków. Możecie tu wykorzystać ziemniaki, które zostały wam z obiadu z poprzedniego dnia. Będą smaczne i nic się nie zmarnuje.
Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarki i blendera?
Składniki:
-
50 dag ugotowanych ziemniaków
-
1 cebula
-
olej
-
po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej
-
1 jajko
-
mielona papryka
-
sól, pieprz
-
zielenina, np. koperek, natka, szczypiorek
Przygotowanie placków ziemniaczanych
Ugotowane ziemniaki odcedź, osusz, wytłucz kuchennym tłuczkiem lub przepuść przez praskę. Możesz je też zmielić w maszynce do mięsa.
Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę, zeszklij na oleju, dodaj ją do ziemniaków. Do ziemniaków dodaj też jajko, mąkę, trochę soli, pieprzu i papryki.
Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Zieleninę opłucz, osusz, drobno posiekaj, dodaj do masy ziemniaczanej, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką nabieraj porcje ciasta i kładź je na patelni, lekko spłaszcz. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Wskazówka:
Jeśli chcesz przygotować ładne placki, możesz je formować w dłoni. Wcześniej jednak zwilż dłonie wodą, co ułatwi ci zadanie.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na nadziewane placki ziemniaczane , a także na placki ziemniaczane bez jajek i mąki .
Źródło zdjęcia: canva/sirichai_asawalapsakul Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wybitny wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami. Eksplozja smaku
-
Apetyczna pieczona karkówka. Sekretem smaku jest niebywałe aromatyczna przyprawa
Źródło: ania-gotuje