Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarki i blendera? Mamy niezawodny patent
canva/Serhii Yevdokymov

Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarki i blendera? Mamy niezawodny patent

14 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wiecie, jak zrobić placki ziemniaczane bez tarki i blendera? Mamy niezawodny patent, który pozwoli wam zapomnieć o tarciu ziemniaków. Przygotujcie placki z gotowanych ziemniaków, a wyjdą takie, jak lubicie, czyli chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Zapraszamy do kuchni.

Polska kuchnia ziemniakami stoi. Ziemniaki podajemy jako dodatek do obiadu, gotujemy też z nimi zupy, robimy z nich zapiekanki i placki. Te ostatnie, mają jednak jedną wadę — wymagają użycia tarki.

Jeśli chcecie uniknąć tej mozolnej pracy, przygotujcie placki z gotowanych ziemniaków. Możecie tu wykorzystać ziemniaki, które zostały wam z obiadu z poprzedniego dnia. Będą smaczne i nic się nie zmarnuje.

Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarki i blendera?

Składniki:

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków

  • 1 cebula

  • olej

  • po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej

  • 1 jajko

  • mielona papryka

  • sól, pieprz

  • zielenina, np. koperek, natka, szczypiorek

Przygotowanie placków ziemniaczanych

Ugotowane ziemniaki odcedź, osusz, wytłucz kuchennym tłuczkiem lub przepuść przez praskę. Możesz je też zmielić w maszynce do mięsa.

Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę, zeszklij na oleju, dodaj ją do ziemniaków. Do ziemniaków dodaj też jajko, mąkę, trochę soli, pieprzu i papryki.

Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Zieleninę opłucz, osusz, drobno posiekaj, dodaj do masy ziemniaczanej, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką nabieraj porcje ciasta i kładź je na patelni, lekko spłaszcz. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.

Wskazówka:

Jeśli chcesz przygotować ładne placki, możesz je formować w dłoni. Wcześniej jednak zwilż dłonie wodą, co ułatwi ci zadanie.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na nadziewane placki ziemniaczane , a także na placki ziemniaczane bez jajek i mąki .

ziemniaki
ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/sirichai_asawalapsakul Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ania-gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy