Smakosze.pl
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe żeby były miękkie?

canva/bhofack2

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe żeby były miękkie?

12 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Polędwiczki wieprzowe to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Polędwiczki są soczyste, miękkie i delikatne, a podane z kluskami lub ziemniakami i ulubioną surówką stworzą wyśmienite danie, które błyskawicznie zniknie z talerzy. Jak zamarynować polędwiczki? Jak zrobić polędwiczki wieprzowe, żeby były miękkie?

Polędwica wieprzowa bez kości jest świetnym mięsem do pieczenia w całości. Odpowiednio zamarynowana i pieczona jest miękka, delikatna i soczysta. Mięso marynowane przez całą noc w ziołach i przyprawach ma rewelacyjny smak i jest idealnie doprawione. Polędwiczka będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy będzie miała lekko podpieczoną skórkę.

Polędwiczki wieprzowe podaj z ziemniakami z wody lub pieczonymi w mundurkach. Kluski śląskie również dobrze komponują się z mięsem. Zbilansowany i pożywny obiad to również warzywa, przygotuj więc surówkę z kapusty pekińskiej lub ulubionych warzyw. Do polędwiczek możesz zrobić również sos na bazie wody po pieczeniu wieprzowiny- tu dowiesz się, jak zrobić aromatyczny sos do mięsa pieczonego.

Jak zamarynować polędwiczki wieprzowe?

Polędwicę wieprzową obtocz w soli i pieprzu. Kilka łyżek oliwy z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny, suszonym majerankiem, tymiankiem, papryką czerwoną mieloną. Sok z cytryny doda polędwicy świeżości i rozmiękczy włókna, dzięki czemu mięso będzie delikatne.

Mięso dokładnie obtocz w marynacie, na górę połóż 2-3 gałązki świeżego rozmarynu i włóż do rękawa do pieczenia. Tak przygotowaną polędwicę wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, dzięki czemu będzie miała doskonały smak.

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe, żeby były miękkie?

Polędwicę w rękawie wyjmij z lodówki i odstaw na blat na czas nagrzania piekarnika, wyjmij rozmaryn i ponownie zawiąż (rozmaryn często gorzknieje pod wpływem wysokiej temperatury). Nastaw piec na 180 stopni z opcją grzania góra-dół.

Oliwa z oliwek i gałązki rozmarynu

Źródło zdjęcia: canva/Evgeny Karandaev

Mięso włóż do naczynia żaroodpornego, wlej 200 ml zimnej wody i wstaw do piekarnika, piecz godzinę. Podczas pieczenia co jakiś czas obracaj rękaw, pod koniec pieczenia natomiast rozetnij rękaw, aby góra mięsa delikatnie się przypiekła.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Czytaj więcej >