Jak zrobić przecier pomidorowy na zimę? Babcia Ania wyjaśnia krok po kroku
Jeżeli zastanawiacie się, jak zrobić dobry przecier pomidorowy, wskazówki pochodzące z babcinego przepisu mogą być na wagę złota. Jak się okazuje, sekretem uzyskania smacznego i pełnego aromatu wyrobu nie jest zastosowanie skomplikowanych technik gotowania. Kluczowy jest wybór smacznych warzyw. Sprawdźcie podpowiedzi babci Ani.
Dobry przecier pomidorowy uzyskamy tylko wtedy, gdy kupimy właściwe składniki. Pomidory na przetwory powinny być dojrzałe, a na ich skórce nie mogą występować ciemne plamy, przebarwienia czy pęknięcia.
Kształt warzyw powinien być owalny — takie sztuki charakteryzują się mniejszą zawartością soku i pestek, które podczas przyrządzania będziemy oddzielać od miąższu. Jeśli nie mamy własnej uprawy, warto zaopatrzyć się w pomidory u sprawdzonego rolnika — tak robiły babcie, a ich przetwory wychodziły znakomite.
Przepis na doskonały przecier pomidorowy jak u babci
Przystępując do przygotowania pomidorowego smakołyku należy przygotować sobie duży garnek, drewniany tłuczek i sito o gęstym splocie. Przydadzą się też oczywiście czyste i wyparzone słoiki o dobrze dopasowanych zakrętkach. Warto też zapoznać się z technikami pasteryzacji — ona przedłuży czas przydatności do spożycia.
Składniki są następujące:
-
5 kg świeżych pomidorów np., malinowych, bawolich serc lub gargamel
-
1 łyżka soli
-
2 łyżki cukru (opcjonalnie)
Opcjonalne dodatki smakowe:
-
oregano
-
bazylia
-
czosnek
-
cynamon
Jak zrobić dobry przecier pomidorowy? Babcia Ania ma najlepszy przepis
Przyrządzanie warzywnego rarytasu rozpoczynamy od dokładnego obejrzenia i umycia zakupionych pomidorów. Z każdego z nich usuwamy szypułkę o raz białą część zlokalizowaną w jej okolicy. Takie elementy mogą spowodować, że przetwory nabiorą nieprzyjemnej goryczki. Warzywa przekrawamy w ćwiartki — babcina receptura podpowiada, że przyspieszy to proces rozpadania się pomidorów.
Tak przygotowane warzywa wkładamy do garnka. Jeżeli na desce pozostał sok — nie dodajemy go. Naszym celem jest usunięcie sporej ilości płynu. Teraz na niewielkim ogniu podgrzewamy pomidory, najlepiej w garnku o grubym dnie, który utrudnia przywieranie zawartości. Nie przykrywamy naczynia.
Po około 20 minutach delikatnie ugniatamy warzywa przy pomocy tłuczkach. Gdy puszczą sok, kontynuujemy gotowanie do czasu, aż skórki zaczną wyraźnie oddzielać się i zwijać. Wtedy przenosimy pomidory na sitko i przecieramy je.
Uzyskaną masę dalej gotujemy — powinien jeszcze trochę zgęstnieć. Na koniec doprawiamy go cukrem, solą oraz wybranymi przyprawami. . Przyprawy można pominąć i dodawać je do dań dopiero przy ich przyrządzaniu. Dodajemy też inne, wybrane przyprawy. Całość zamykamy w słoikach gorąco. Pasteryzujemy lub studzimy, ustawiając słoiki do góry nogami.
Po pomysły na dania z zastosowaniem przecieru pomidorowego zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić smakowitą zupę pomidorową z kaszą jęczmienną . Ten natomiast zawiera sprawdzony patent na pulpety w pomidorowym sosie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: