Pożywna zupa pomidorowa ze zdrowym dodatkiem. Zapomnij o ryżu i makaronie
Zupę pomidorową lubi wielu smakoszy. Danie będzie wyjątkowo sycące, jeśli podacie je z kaszą jęczmienną. Dzięki zawartym w dodatku błonniku porcja zupy zaspokoi głód na dużo dłużej niż wtedy, gdy zjemy ją z ryżem czy makaronem. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
Zupa pomidorowa występuje w wielu wersjach. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić ją ze świeżych pomidorów i zdradzaliśmy patenty na pogłębienie smaku tego specjału. Tym razem proponujemy, by popularne dodatki, takie jak ryż czy makaron, zastąpić sycącym ziarnem — kaszą jęczmienną. W tej odsłonie tez wam posmakuje.
Przepis na wyborną zupę pomidorową z kaszą jęczmienną
Składniki:
2 litry wody
drobiowe porcje rosołowe
1 pęczek włoszczyzny
2 świeże pomidory
5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy
1 łyżka soli
szczypta pieprzu
200 g kaszy jęczmiennej
śmietana 12% wedle uznania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
2 litry wody wlewamy do większego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso i gotujemy przez pół godziny, w międzyczasie usuwając szumy łyżką cedzakową. Wrzucamy oczyszczoną i umytą włoszczyznę oraz przyprawy.
Gotujemy przez 20 minut, a następnie łączymy wywar z koncentratem pomidorowym oraz obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Kontynuujemy gotowanie przez kwadrans. Kaszę jęczmienną płuczemy na sicie.
Wrzucamy ją do zupy i podgrzewamy jeszcze przez 15 minut. W tym czasie kasza powinna zmięknąć, lecz nie rozpaść się. Pomidorową podajemy na ciepło. Możemy zabielić ją śmietaną wedle uznania. Smacznego.
Wskazówka: zupę możemy też przygotować w wersji bezmięsnej. Wystarczy zacząć gotowanie od momentu wrzucenia jarzyn i dodać do płynu 2-3 łyżki oliwy z oliwek oraz opcjonalnie sos sojowy do smaku.
Źródło zdjęcia: canva/spaxiax Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić idealne jajka sadzone? Wystarczy 1 prosta sztuczka szefów kuchni
Obłędne kotlety mielone z twarogiem - smakowite i bosko soczyste. Idealne na obiad
Co zrobić, żeby sernik był puszysty i nie opadł podczas pieczenia? Mamy niezawodny patent
Źródło: gotujmy