Jak zrobić sos tatarski?
Sos tatarski to prawdziwy ulubieniec osób, które kochają zimne przekąski i kanapki. Przygotowuje się go na bazie majonezu, musztardy, ogórków konserwowych oraz kaparów. Doskonale pasuje do mięs, wędlin, jajek na twardo i wielu innych. Niżej zdradzamy jak sporządzić go krok po kroku.
Początek historii sosu tatarskiego datowany jest na XVIII, kiedy popularne stały się potrawy gotowane "po tatarsku", a więc panierowane mięsa w bułce tartej i smażone na głębokim tłuszczu. W połączeniu z sosem tatarskim smak takich dań jest doskonały.
Sos ten łączy w sobie smaki słodkie, kwaśne, słone oraz cierpkie, co daje niesamowite doznania. Często dodaje się do niego kwaśne produkty, jak ocet jabłkowy, musztarda czy sok z cytryny, które podkreślają słoność sosu. Poniższa receptura jest jedną z najbardziej tradycyjnych wersji.
Przepis na sos tatarski
Składniki:
-
200 g majonezu
-
2 łyżki jogurtu naturalnego
-
2 ogórki konserwowe
-
2 łyżki kaparów
-
kilka grzybków marynowanych
-
1/4 pęczka szczypiorku
-
1/4 pęczka pietruszki
-
1 mała cebula
-
1 ząbek czosnku
-
2 łyżeczki musztardy
-
sól
-
pieprz
Obierz cebulę i posiekaj w najdrobniejszą możliwą kosteczkę. Przerzuć cebulę do miski. Ogórki odsącz z zalewy i również pokrój w drobną kosteczkę. Marynowane grzybki także odsącz z zalewy i posiekaj w kostkę nie większą, niż ta z ogórka.
Szczypiorek i pietruszkę umyj, a następnie posiekaj . Dodaj zioła do warzyw. Do tej samej miski wrzuć majonez, jogurt, musztardę, pieprz oraz sól. Wciśnij do sosu 1 ząbek czosnku oraz siekane kapary.
Zamieszaj całość bardzo dokładnie i schowaj do lodówki najlepiej na całą noc - dzięki temu smaki doskonale się przegryzą. Następnego dnia możesz zabrać się za jedzenie. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia zastosowanie skorupek po jajkach - nigdy ich nie wyrzucaj.
Źródło zdjęcia: canva/kanonsky, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: aniagotuje