Smakosze.pl
Czym zastąpić cukier?

canva/Lesyy

Czym zastąpić cukier w ciastach i deserach?

13 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Większość osób zdaje sobie sprawę z tego, że cukier nie jest zdrowy. Często rezygnują więc z jego dodatku do kawy czy herbaty lub zastępują go słodzikiem. A co zrobić ze słodkościami? Przecież bez dodatku cukru stracą swój kuszący smak. Zobacz, czym zastąpić cukier w ciastach i deserach.

Biały cukier zwany jest nawet białą śmiercią. To dlatego, że spożywany w nadmiernych ilościach prowadzi do otyłości i wielu poważnych chorób. Niestety nie wprowadza do naszego organizmu nic pożytecznego, a jedynie mnóstwo kalorii.

Osoby myślące o swoim zdrowiu często więc rezygnują z używania cukru. Piją więc niesłodką herbatę czy kawę dosładzaną słodzikiem. Trudniej jednak wyobrazić sobie niesłodkie ciasta i desery. Na szczęście mogą pozostać słodkie, a jednocześnie być zdrowszymi. Tak się stanie, gdy zamiast cukru dodasz do nich zdrowy słodzik.

Czym zastąpić cukier w ciastach i deserach?

Dobrym zamiennikiem cukru jest naturalny miód. Też jest słodki, ale zawiera zdrowe cukru, a przy okazji także wiele innych, cennych składników. Miód dodaje się do pierników, ale sprawdzi się też w innych wypiekach i deserach. Doda im też niepowtarzalnego aromatu i apetycznej barwy.

Trzeba jednak pamiętać, że miód jest słodszy od cukru, więc dodaj się go mniej niż cukru przewidzianego w przepisie. 1 szklankę cukru najlepiej jest zastąpić 3/4 szklanki miodu. Do ciasta warto też dodać trochę sody oczyszczonej, która zneutralizuje kwaśny odczyn ciasta. Dodając co ciasta płynny miód, należy też zmniejszyć nieco ilość dodawanych płynów.

Cukier w wypiekach i deserach można też zastąpić ksylitolem. Ten niskokaloryczny słodzik pozyskiwany z kory brzozy działa również wzmacniająco i antybakteryjnie. Nie można jednak przesadzać z jego ilością, bo może powodować problemy żołądkowe.

Dobrą alternatywą dla cukru jest stewia. Ta słodka roślina ma niską kaloryczność, choć jest 300 razy słodsza od białego cukru. Ze względu na jej gorzkawy posmak lepiej sprawdzi się jednak w owocowych deserach i napojach niż w ciastach. 1 szklankę cukru da się zastąpić 1/2 szklanki stewii.

Projekt bez tytułu - 2021-11-08T141655.543

Jak zrobić puszyste racuchy bez dodatku mleka?

CZYTAJ DALEJ

Zdrowe, choć nie idealne

Melasa jest kolejnym, dobrym zamiennikiem cukru. Ten ciemny syrop możesz dodać do ciast, ciastek i deserów. Jednak ze względu na jej kwasowy odczyn najlepiej łączyć ją z innymi zamiennikami cukru.

Syrop klonowy również z powodzeniem zastąpi cukier w ciastach i deserach. Jest mniej kaloryczny niż miód i cukier, choć zawiera sacharozę, która podnosi poziom cukru we krwi. Z tego względu powinny go unikać cukrzycy. Zamiast 1 szklanki cukru dodaj do ciasta 3/4 szklanki syropu klonowego, zmniejsz też nieco ilość płynnych składników ciasta.

Płynnym zamiennikiem cukru jest także syrop z agawy. Ma karmelowy smak i jest dużo słodszy od cukru, ale ma niższy indeks glikemiczny niż miód. Można go dodawać do ciast i ciastek, zastępując 1 szklankę cukru 3/4 szklanki syropu. Podobnie, jak w przypadku innych, płynnych zamienników, również należy ograniczyć ilość płynnych składników podanych w przepisie.

Zamiast białego cukru do wypieków i deserów możesz też dodać cukier kokosowy. Jest bogaty w witaminy, minerały i aminokwasy. Ma przy tym niski indeks glikemiczny i przyjemny smak. Mimo to nie jest cukrem bezpiecznym przy cukrzycy.


Na naszej stronie znajdziesz więcej porad dotyczących zdrowych produktów. Zobacz, dlaczego warto jeść 2 banany dziennie, a także ile filiżanek kawy można pić dziennie.

ksylitol

ksylitol

Źródło zdjęcia: canva/HeikeRau

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: garneczki

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki do kiszenia

Porady

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? 1 błąd i będą do wyrzucenia

Czytaj więcej >

Porady

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Czytaj więcej >

Porady

Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań

Czytaj więcej >
Jak przechowywać fasolkę szparagową?

Porady

Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

Czytaj więcej >
Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >