Smakosze.pl Przepisy Jakie przyprawy dodaje się do krupniku? Warto dorzucić też 1 aromatyczny składnik. Zupa zachwyci
canva/DianaDomin

Jakie przyprawy dodaje się do krupniku? Warto dorzucić też 1 aromatyczny składnik. Zupa zachwyci

17 listopada 2022

Krupnik jest jedną z niezwykle popularnych, polskich zup. Sycące danie z kaszą warto przygotować na bazie wywaru z dodatkiem suszonych grzybów. W naszym przepisie zdradzimy też inne znakomity przyprawy, które podkreślą jego smak. Sprawdźcie koniecznie.

Prosty w przygotowaniu, sycący i pyszny — taki jest domowy krupnik z dodatkiem suszonych grzybów. Podgrzybki i borowiki świetnie wzbogacają smak jesienno-zimowego dania. Wrzucone wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem nadają potrawie przyjemnego aromatu. Nie warto ich pomijać.

Przepis na znakomity krupnik

Składniki:

  • 2 litry wody

  • 50 dag wieprzowych żeberek lub ćwiartka kurczaka

  • 2-3 suszone grzyby

  • 2 średnie marchewki

  • 1 pietruszka

  • kilka zielonych liści pora

  • pół niewielkiego selera

  • 3 średnie ziemniaki

  • 10 dag kaszy jęczmiennej perłowej

  • 1-2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren pieprzu czarnego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki do podania

Jak zrobić pyszny krupnik? Zupę warto wzbogacić o suszone grzyby

Oczyszczone mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na niewielkim ogniu godzinę. W początkowym etapie usuwamy powstające szumy i dodajemy liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz suszone grzyby.

W międzyczasie oczyszczamy włoszczyznę i kroimy ją w kostkę. Ziemniaki kroimy w sześciany o boku 1 cm, a pora płuczemy i rozdrabniamy na cienkie półtalarki. Kaszę płuczemy na sicie. Z gotującego się bulionu wyjmujemy mięso.

Dodajemy wszystkie warzywa oprócz ziemniaków. Gotujemy 10 minut, wrzucamy kaszę, gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i gotujemy całość ok. 20 minut, aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Krupnik doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy też rozdrobnione mięso z gotowania. Krupnik podajemy posypany natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na polskie zupy. Spróbujcie koniecznie najbardziej tradycyjnych, czyli słodkiej babcinej pomidorówki i ogórkowej przyrządzonej na podsmażonych kiszeniakach.

Krupnik z grzybami jest pyszny
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy