Smakosze.pl
Kromki chleba z dziurami

canva/dinoforlena

Jakie znaczenie mają dziury w chlebie?

5 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Chleb to jeden z podstawowych produktów spożywczych, który znajdziemy w każdej kuchni. Bogactwo możliwości w sposobach jego przygotowania sprawia, że często nie wiemy, czym się kierować dokonując zakupu. Warto się zastanowić, czy chleb z dziurami będzie odpowiedni.

Dziury w chlebie, choć mogą niepokoić, nie świadczą o wadliwości produktu. Chleb, który je posiada, nadal będzie smaczny i wartościowy. Jedyne co może przeszkadzać, to trudność w posmarowaniu go pastą czy masłem, jaka wtedy się pojawia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego w chlebie obecne są dziury?

Na to pytanie istnieje wiele odpowiedzi. Źródłem dziur są bowiem zarówno działania, jakie podjęto w czasie wypieku chleba jak i surowiec, który został do tego wykorzystany.

Niebagatelną rolę w powstaniu tego wypieku odgrywa mąka. Ta przygotowana z ziarna, które wykiełkowało, może przyczynić się do braku jednolitej struktury chleba. Również użycie mąki o niskiej zawartości glutenu nie będzie najlepszym pomysłem. Składnik ten odpowiada bowiem za zwartą strukturę ciasta i jego wyrastanie.

Kolejnym powodem pojawienia się w chlebie otworów jest niedostateczne wyrobienie ciasta. Ma ono wtedy dość luźną konsystencję, a w konsekwencji w strukturze pojawiają się przestrzenie wypełnione powietrzem.

Karpatka

Wysoka, puszysta karpatka - najlepszy patent na idealny deser

CZYTAJ DALEJ

Dodanie zbyt dużej ilości drożdży też nie może w uzyskaniu chleba pozbawionego dziur. Ich praca pod wpływem temperatury będzie bowiem na tyle intensywna, że gotowym wypieku znajdziemy wiele dziur.

Pieczenie zbyt krótkie lub prowadzone w zbyt wysokiej temperaturze także ma wpływ na efekt końcowy w postaci dziurawego bochenka. Parametry pieczenia powinno się bowiem dobierać indywidualnie do każdego chleba, zależnie od użytej mąki czy obecności innych dodatków.

Dobry chleb najlepiej smakuje z pastami. Szczególnie polecamy tę przygotowaną z tuńczyka i jajka. Warto też sięgnąć po przepis na to fasolowe smarowidło. Jest nie tylko pyszne, ale też wartościowe — fasola to cenne źródło białka roślinnego.

Chleb na talerzu

Chleb na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/silatip

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLACY CZĘSTO SIĘ NIMI ZAJADAJĄ. CZY TE POTRAWY NA PEWNO POCHODZĄ Z NASZEJ RODZIMEJ KUCHNI?

Pytanie 1 z 8

Leczo pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Gdzie w Polsce rosną trufle?

Czytaj więcej >
Pigwa - polska cytryna

Produkty

Czy można jeść pigwę na surowo?

Czytaj więcej >

Produkty

Fatalne informacje o cenach produktów spożywczych

Czytaj więcej >
Biedronka rusza z nowymi promocjami

Produkty

Co czeka na nas od poniedziałku w Biedronce?

Czytaj więcej >

Produkty

Niepokojący wzrost cen oleju rzepakowego

Czytaj więcej >
Pilne doniesienia GIS-u

Produkty

Sanepid wycofuje ze sklepów zanieczyszczoną partię czekolady

Czytaj więcej >