Smakosze.pl Porady Jakiego mięsa nie można jeść na surowo? Koniecznie sprawdź, czy jest dopieczone
canva/Olga Kriger

Jakiego mięsa nie można jeść na surowo? Koniecznie sprawdź, czy jest dopieczone

16 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Mięso często gości na Waszych stołach? Sprawdźcie, jakiego mięsa nie można jeść na surowo. Surowe lub niedopieczone może bowiem okazać się bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Podpowiemy Wam również, jak sprawdzić, czy kupowane mięso jest świeże.

Najczęściej spożywanym na surowo mięsem jest wołowina. Przygotowuje się z niej tatar i carpaccio. Steki wołowe mają różne stopnie wysmażenia, od mocno wysmażonych po krwiste, czyli obsmażone z zewnątrz i surowe w środku. Jednak serwując surową wołowinę, musimy mieć pewność, że pochodzi ze sprawdzonego źródła i jest przebadana.

O ile surową wołowinę dostaniemy w restauracjach, tak nikt nigdy nie poda nam surowego drobiu, czy wieprzowiny. Zjedzenie nawet niedogotowanego kurczaka jest bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Zwracajmy na to uwagę również podczas gotowania obiadów w domu.

Jeśli zjemy stare mięso, również możemy się naprawdę poważnie zatruć. Zawsze zwracajmy uwagę na kilka szczegółów podczas kupowania drobiu lub wieprzowiny, dzięki którym kupimy świeże produkty, po których nie będziemy się źle czuć.

Pod żadnym pozorem nie jedz surowego kurczaka i wieprzowiny

Zjedzenie surowego lub niedogotowanego mięsa z kurczaka jest niebezpieczne dla naszego zdrowia. Wystarczy niewielki kawałek surowego mięsa, a możemy nabawić się groźnych chorób bakteryjnych lub ostrego zatrucia pokarmowego.

Nie tylko surowy kurczak może narazić na szwank nasze zdrowie. Surowa wieprzowina jest równie niebezpieczna. Oprócz chorób bakteryjnych i zatrucia istnieje bowiem wysokie ryzyko zarażenia się groźnymi dla zdrowia pasożytami.

Jeśli więc pieczesz mięso, zawsze zwróć uwagę, czy nie ma w nim śladów krwi. Możesz to zrobić, np. wbijając szpikulec w najgrubszą część pieczeni. Jeśli z miejsca nakłucia wypłynie różowy lub czerwony płyn, mięso koniecznie musisz dopiec.

Jak rozpoznać, że mięso nie jest świeże? Kilka istotnych szczegółów

Świeże mięso, zarówno wieprzowina, jak i drób, mają apetyczny kolor. Drób jest jasnoróżowy, wieprzowina natomiast jest ciemniejsza. Jeśli zauważysz, że mięso zaczyna blednąć, pod żadnym pozorem go nie kupuj. Białe mięso to oznaka, że mięso jest stare.

Jeśli kupujesz mięso pakowane w markecie, zwróć uwagę na całe opakowanie. Jeśli na górze zaczyna skraplać się woda lub wody jest sporo w środku, takie mięso również nie jest najlepsze do jedzenia.

Jeśli przechowujesz mięso w lodówce, jednak zaczyna mieć intensywny, mdły zapach, koniecznie je wyrzuć. Świeże mięso praktycznie nie ma żadnego zapachu. Jeśli więc zaczynasz je czuć, to znaczy, że rozpoczął się proces rozkładu i mięso nie nadaje się do jedzenia.

Jakie mięso jest najlepsze na kotlety mielone? Dowiedz się również, jak wykorzystać mięso po rosole .

Surowe mięso
canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: vitalia, zywienie.medonet

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy