Rozpływające się w ustach maślane ciasto na pierogi. Wykorzystaj sekret doświadczonych kucharek
Idealnie zagniecione ciasto na pierogi powinno być delikatne, a zarazem elastyczne. Takie właśnie jest ciasto z dodatkiem odrobiny masła. Dzięki temu składnikowi będzie ono miało przyjemną, maślaną nutę, a przy tym nie zdominuje smaku wybranego farszu.
Maślane ciasto na pierogi sprawdzi się idealnie zwłaszcza przy pierogach ze słodkim owocowym nadzieniem. Takie pierogi, wypełnione słodkim serkiem, z dodatkiem truskawek czy jagód, to po prostu niebo w gębie. Wypróbuj tę prostą sztuczkę już dziś.
Przepis na idealne ciasto na pierogi
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
6 łyżek masła
niecałe 2 szklanki dobrze ciepłej wody
szczypta soli
Jak zrobić aksamitne maślane ciasto na pierogi?
Mąkę na ciasto na pierogi przesiej przez sitko. Dodaj do niej szczyptę soli. Suche składniki wymieszaj.
W garnuszku podgrzej wodę, następnie dodaj do niej masło i poczekaj, aż tłuszcz się rozpuści. Powstały płyn przelewaj stopniowo do osolonej mąki. Całość mieszaj, a potem zagnieć w kulę. Odstaw pod przykryciem na ok. kwadrans, aby ciasto na pierogi odpoczęło.
Wyrobione ciasto na pierogi rozwałkuj, następnie wycinaj z niego krążki, np. za pomocą szklanki. Nadziewaj ulubionym farszem. Gotowe pierogi gotuj we wrzącej wodzie ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Spróbuj też pysznych pierogów z rybnym farszem, a także pierogów nadziewanych kaszanką.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przelewasz ugotowany makaron zimną wodą? W 1 przypadku nigdy tego nie rób. Zmarnujesz potrawę
Hitowy pasztet bez grama mięsa. W roli głównej wyjątkowo zdrowy składnik. Zniknie w mgnieniu oka
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama