Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jakiej jakości są grzyby jedzone latem?
Karolina Szmulewicz
Karolina Szmulewicz 31.07.2021 02:00

Jakiej jakości są grzyby jedzone latem?

Kurki
canva

Lato w pełni, a w polskich lasach ponownie zaroiło się od apetycznych grzybów. Miłośnicy grzybobrania chwalą się pełnymi koszami. Niestety, po przyniesieniu grzybów do domu napotyka ich niemiła niespodzianka - większość egzemplarzy jest robaczywa.

Grzybobranie kojarzy się przede wszystkim z jesienią. Jednak już w lipcu można z powodzeniem napełnić koszyki pysznymi kurkami czy borowikami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

W tym roku, podobnie jak w poprzednim, pogoda sprzyja grzybiarzom - częste opady nawadniają ściółkę, dzięki czemu ma szansę pięknie obrodzić.

Niestety, wypełniony koszyk szybko może stać się utrapieniem. Wszystko przez robaki, które wyjątkowo chętnie obecnie w nich goszczą.

Czy latem grzyby są bardziej robaczywe niż jesienią?

Jak podaje portal Interia, osobiste doświadczenia grzybiarzy wskazują na to, że to właśnie w wakacje grzyby są bardziej robaczywe.

Zdarzają się sytuacje, w których z pełnego kosza grzybów tylko kilka sztuk nadaje się do jedzenia.

Jednak jak mówi cytowana przez Interię mykolog dr hab. Izabela Kałucka - Owady mają różne cykle rozwoju, wiele zależy także od pogody, temperatury, wilgotności. Grzyby są wrażliwe na warunki atmosferyczne, nie są dla nich korzystne wysokie temperatury, potrzebna jest wilgotność.

W skrócie oznacza to, że stan grzybów w każdym sezonie może być nieco inny. Wszystko zależy od warunków i specyfikacji danej pory roku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.interia / dziennik.zachodni

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Grzyby