Smakosze.pl
Kurki

canva

Jakiej jakości są grzyby jedzone latem?

31 Lipca 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Lato w pełni, a w polskich lasach ponownie zaroiło się od apetycznych grzybów. Miłośnicy grzybobrania chwalą się pełnymi koszami. Niestety, po przyniesieniu grzybów do domu napotyka ich niemiła niespodzianka - większość egzemplarzy jest robaczywa.

Grzybobranie kojarzy się przede wszystkim z jesienią. Jednak już w lipcu można z powodzeniem napełnić koszyki pysznymi kurkami czy borowikami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

W tym roku, podobnie jak w poprzednim, pogoda sprzyja grzybiarzom - częste opady nawadniają ściółkę, dzięki czemu ma szansę pięknie obrodzić.

Niestety, wypełniony koszyk szybko może stać się utrapieniem. Wszystko przez robaki, które wyjątkowo chętnie obecnie w nich goszczą.

Czy latem grzyby są bardziej robaczywe niż jesienią?

Kaszanka z grilla

Kaszanka na grilla z warzywami według Ewy Wachowicz

CZYTAJ DALEJ

Jak podaje portal Interia, osobiste doświadczenia grzybiarzy wskazują na to, że to właśnie w wakacje grzyby są bardziej robaczywe.

Zdarzają się sytuacje, w których z pełnego kosza grzybów tylko kilka sztuk nadaje się do jedzenia.

Jednak jak mówi cytowana przez Interię mykolog dr hab. Izabela Kałucka - Owady mają różne cykle rozwoju, wiele zależy także od pogody, temperatury, wilgotności. Grzyby są wrażliwe na warunki atmosferyczne, nie są dla nich korzystne wysokie temperatury, potrzebna jest wilgotność.

W skrócie oznacza to, że stan grzybów w każdym sezonie może być nieco inny. Wszystko zależy od warunków i specyfikacji danej pory roku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Przepis na banalnie prosty sernik z trzech składników

  • Jak myć maliny?

  • Prosty sposób na smażone kapelusze pieczarek

Źródło: kobieta.interia / dziennik.zachodni

Zapraszamy na nasz Instagram

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pyzy na talerzu

Produkty

Z jakich ziemniaków robić pyzy?

Czytaj więcej >
gotowanie makaronu

Produkty

Jak gotować makaron, żeby się nie sklejał?

Czytaj więcej >
czosnek

Produkty

Jak powinno się kroić czosnek?

Czytaj więcej >
ogórki kiszone

Produkty

Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych?

Czytaj więcej >
bluszczyk kurdybanek

Produkty

Niezwykłe zalety bluszczyku kurdybanka

Czytaj więcej >

Produkty

Lidl promuje niemarnowanie żywności

Czytaj więcej >