Jakiej jakości są grzyby jedzone latem?
Lato w pełni, a w polskich lasach ponownie zaroiło się od apetycznych grzybów. Miłośnicy grzybobrania chwalą się pełnymi koszami. Niestety, po przyniesieniu grzybów do domu napotyka ich niemiła niespodzianka - większość egzemplarzy jest robaczywa.
Grzybobranie kojarzy się przede wszystkim z jesienią. Jednak już w lipcu można z powodzeniem napełnić koszyki pysznymi kurkami czy borowikami.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W tym roku, podobnie jak w poprzednim, pogoda sprzyja grzybiarzom - częste opady nawadniają ściółkę, dzięki czemu ma szansę pięknie obrodzić.
Niestety, wypełniony koszyk szybko może stać się utrapieniem. Wszystko przez robaki, które wyjątkowo chętnie obecnie w nich goszczą.
Czy latem grzyby są bardziej robaczywe niż jesienią?
Jak podaje portal Interia, osobiste doświadczenia grzybiarzy wskazują na to, że to właśnie w wakacje grzyby są bardziej robaczywe.
Zdarzają się sytuacje, w których z pełnego kosza grzybów tylko kilka sztuk nadaje się do jedzenia.
Jednak jak mówi cytowana przez Interię mykolog dr hab. Izabela Kałucka - Owady mają różne cykle rozwoju, wiele zależy także od pogody, temperatury, wilgotności. Grzyby są wrażliwe na warunki atmosferyczne, nie są dla nich korzystne wysokie temperatury, potrzebna jest wilgotność.
W skrócie oznacza to, że stan grzybów w każdym sezonie może być nieco inny. Wszystko zależy od warunków i specyfikacji danej pory roku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kobieta.interia / dziennik.zachodni